Минзухар

Minzuhar-Crocus-mix
Crocus mix

Минзухар.

Събудете пролетта с пъстри минзухари
Обича сенчесто, сухо и проветриво място

Минзухарът (Crocus) е сред първите пролетни цветя, които даряват земята с красотата си. Според легендата то е и помощник на Св. Валентин в изразяването на любовта и желанията. В градините то приветства зараждането на нов живот и разбуждането на природата. Минзухарите се срещат в природата по високопланинските склонове, по поляните, в Средна и Южна Европа.

У нас те виреят в цялата страна. Познати са повече от 180 видове и сортове в разнообразни окраски – жълта, лилава, бяла, синя. Има и видове с пъстра окраска и преминаваща от тон в тон.
Този вид растения развиват луковица. Зелените им линейни листа излизат на снопчета от безцветни или жълтеникави влагалища. Цветовете са единични или по два, значително едри, изправени нагоре, с форма на звънче, като в долната си част постепенно преминават в тръбичка. Достигат до 10 см височина и цъфтят рано напролет от март до май.

У нас най-много се отглеждат сортове минзухар от вида крокус вернус (Crocus vernus), които се водят под наименованието крокус хибридус (Crocus hybridus). В България са познати около 10 вида минзухари, от които заслужава отглеждане в цветарството и приложение в зелените площи видът C. verluchensis. Видът е невзискателен и се среща в ливадите и каменистите места из цялата страна. Цъфти към края на пролетта.

Минзухарът се размножава чрез клубенолуковици. В началото на лятото, след прецъфтяването и засъхването на надземните части, се изваждат от почвата и се просушават на сенчесто, сухо и проветриво място. Образувалите се детки се отделят от големите. Засаждат се отново през есента (септември-октомври) на 6-8 см разстояние едно от друго и на 7-8 см дълбочина.
Изискват леки песъчливи почви и слънчево местоположение.

Коментари (2)

Отговорете