Мента – прекрасна подправка и ценна билка

menta-zeleno-bg

Мента – прекрасна подправка и ценна билка.

Mentha piperita
Родина на ментата е Европа. Разпространена е главно в северния умерен пояс. В България се срещат около 9 вида с многобройни вариации, от които се отглежда M. piperita – черна мента.

Ментата е многогодишно тревисто растение от семейство Устоцветни. Коренът и представлява хоризонтално коренище с множество тънки коренчета, които се използват за размножаване. Стъблото е четириръбесто и силно разклонено. Листата са с къси дръжки, продълговато яйцевидни, остро напилени, като в основата си са почти целокрайни. Жилките им по долната страна са изпъкнали, по горната – вдлъбнати. Цветовете са дребни, розови или розово-виолетови, събрани в рехави класовидни съцветия. Цъфтят от втората половина на юли до края на август.

Отглеждането на мента не е сложно. Тя не е взискателна към температурата. При покой коренището може да понесе и температура до 10оС. Не понася засенчването – листата окапват, ако няма достатъчно слънце. Добре се развива на въздушна и почвена влага. Предпочита рохкава, водопропусклива почва, да не образува кора и да е добре наторена с органични вещества.

Размножава се вегетативно. Коренищата се изваждат през есента, нареждат се на пластове и се покриват с почва.
Ментата използва се като подправка, употребяват се листата пресни и изсушени. Фино накълцани листа от мента се прибавят към салати,месо, мусове, компоти и др. Особено подходящ е ментовият аромат за напитки в горещите летни дни – освежава и създава усещане за приятен хлад.

Също така, ментата съдържа етерично масло, горчиви вещества, витамини от групите C, B, PP и други.
Използва се като билка, има много лечебни свойства. Ментата е една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия. Нашата медицинска наука отдавна е определила, че ментата действа болкоуспокояващо, дезинфекциращо, нервоуспокоително, противовъзпалително, газогонно и апетитовъбуждащо.

Коментари (2)

  1. Ароматът на ментата, дължащ се на съдържанието на ментол, помага да се прикрие лошия дъх от устата . Свойства на билката водят до намаляване на микробите в устата, причина за лошия дъх .

Отговорете