Медоносните растения любимци и на хората

Astra
Астри

Медоносните растения любимци и на хората.

Златният дъжд “руква” в ранна пролет, астрите омайват по-късно
Многообразието от растения е жизнено необходимо на пчелите от ранна пролет до късна есен. Те предпочитат свободата, лъхаща от полето и гората и я търсят независимо от разстоянията. Градината може да стане идеално място за паша, ако успеем да отглеждаме в нея последователно цъфтящи растения, любими на пчелите.

Дребосъци викат пчелите в тревата
Игликите, които бързо се настаняват и покриват големи площи на полето и в храсталаците край гората, може да се пренесат в градината край кошерите. Много е лесно с помощта на остър нож да разделим на части коренищата след прецъфтяването им и да ги настаним в двора. Не е за пренебрегване и глухарчето (радиката), ако е проникнало в градината. То ръководи и ориентира по час пчелите кога да събират прашец и нектар от жълтите му, приличащи на кошнички цветове, като ги разтваря и затваря в зависимост от слънцето и влагата. Събраният мед от глухарчета има наситено жълт цвят и приятен аромат.

Медоносните растения любимци и на хората.

Роднина на боба с царствен вид привлича отдалеч

златен дъжд
златен дъжд

Ако искаме рано цъфтящ полезен медоносен храст, без колебание ще си изберем златен дъжд (Laburnum vulgare).
Той е от семейство Бобови и лесно се възпроизвежда със семена, които са светло- до тъмнокафяви, сплеснати бобчета, с висока кълняемоспособност. Заети в лехи през есента, те безотказно покълват и се развиват.
Лабурномът е декоративен бързорастящ храст, достигащ размерите на малко дърво с височина 2 – 4 м. Обича слънчевите места. Към почвите не е взискателен. В края на март и началото на април цъфти с разкошните си гроздовидни цветове. Те са толкова изобилни, че изглежда навалян от пороен златен дъжд. Цветовете са златистожълти и му придават царствен вид. Пчелите го забелязват отдалеч и предпочитат. Златният дъжд е любима храна и на зайците.

Лавандулата оставя финия си аромат в меда

лавандула
лавандула

В по-късен период през лятото много полезно съжителства с лавандулата. Тя е много полезно храстче, не по-високо от 50-60 см. Вретеновидните й корени проникват дълбоко в почвата. Линейните листа, приседнали срещуположно на стъблата, дават път по върховете си на ухаещите синьо-виолетови цветове, събрани в класовидни съцветия. От юни до август викат отдалеч пчелите, а добитият мед ухае фино. Отечество на лавандулата са средиземноморските страни и у нас е застъпена повече в подбалканските полета. Големи количества от избрани сортове се отглеждат в с. Голямо Дряново, общ. Казанлък, в разсадника на “Трио плюс”.

Последни
В края на лятото и до късна есен в градината може да се разчита на зимоустойчивите астри за пчелите. Те са трайни и виреят еднакво добре на слънчеви и полусенчести места. Сполучливият избор на медоносни растения в градината през целия вегетационен период на годината спестява дългите разстояния на пчелите при търсене на паша.

Отговорете