Мечтани двойки в градината

Dvoyka-gradina

Мечтани двойки в градината.

Когато две растения са още по-красиви заедно, отколкото сами – намерили са правилния партньор.

Лилиум и кервел
Лилиум и кервел

Растенията, които могат да виреят заедно, изглеждат по-атрактивни, в това няма спор. Тенденциите също влияят при избора на най-подходящите партньори. Във вашата градина всичко трябва да изглежда естествено.

Затова там може да се сложат и напълно диви растения, като лилиумите да се комбинират с кервела. Лекият контакт и спокойния преход изглеждат доста естествени, например при комбинациите с треви.

Класическата мечтана двойка в градината са катерливите рози и клематисите. Помислете да разчупите класиката. Клематисът обича розите, както те – слънцето, но корените на лианата трябва да са на сянка. Партньори на клематиса, които да го допълват, могат да бъдат лавандулата или ментата.

Божур и обичниче
Божур и обичниче

За да издържи достатъчно дълго партньорството между избраните от вас растения, трябва да се грижите с любов за тях. Не чакайте те да се разболеят, за да разберете, че им липсва нещо, а проверявайте всеки ден как се развиват вашите любими приятели. Тогава винаги ще можете да познаете от какво имат нужда.

Мечтани двойки в градината.

Лилиум и кервел
Откровеният омаен лилиум (Lilium) показва характер. Те обичат мястото си и всяка година стават все по-красиви. В компанията на белия цъфтящ храст на кервела (Anthriscus sylvetris) лилиумът впечатлява още повече със своята естественост. Той може да се комбинира добре и с равнец (Achillea).

Ехинацея и сребърна трева
Ехинацея и сребърна трева

Божур и обичниче
На големия, покрит с цветове божур (Paeonia) подхождат малките слаби цветове на обичничето (Thalictrum), които нежно играят наоколо. И двете растения предпочитат влажни, пропускливи почви и слънчеви до полусенчести места. Двойката вирее на почти всякаква почва, но най-добре на слънце.

Ехинацея и сребърна трева
Те обичат слънцето. При това цветовете на ехинацеята (Echinacea) сами по себе си представляват достатъчна атракция. Заобиколени от сребърната трева (Achnatherum calamagrosis) те изглеждат още по-живописно. Внимавайте растенията да не остават прекалено сухи.

Рози и лавандула
Рози и лавандула

Рози и лавандула
Не само съблазняват с аромата си, но са си полезни една на друга, тъй като си осигуряват растителна защита. Защото ароматът на лавандулата пази розите от листни въшки. Почвата за лавандулата трябва да е варовита и по-скоро суха.

Здравец и калифорнийски мак
Здравец и калифорнийски мак

Рози и клематиси
Класическа мечтана двойка – но само когато те цъфтят по едно и също време. Насадете близо до късно цъфтящите клематиси като Clematis viticella често цъфтящи рози, например светлооранжевия сорт Salita.

Здравец и калифорнийски мак
Силата на цветовете. По начина, по който цъфтят, здравецът (Geranium) и калифорнийският мак (Еschscholzia) много си приличат. Затова светлото оранжево на мака създава много интересен контраст на синьото на здравеца.

Отговорете