Маслодайна роза

Rozi-maslodayni

Маслодайна роза.

Розовата долина ще се изпълни със сладкия аромат на гюл

От домашната градина няма да получите ценното масло, но незабравимият дъх ще ви освежи.
През май започва да цъфти маслодайната роза и разнася неповторимия си аромат в Розовата долина. Маслодайната роза е гордостта на българина, защото поради скъпоценното й масло е била позната в нашата страна отдавна. От най-стари времена растат и се отглеждат розите, както и някои близки до вида маслодайна роза (Rosa damascena), но българската маслодайна роза е уникална. Характерното за нея е, че тук, в България, е намерила най-подходящите климатични условия , от които се получава ненадминатото розово масло. Най-високото качество и рандеман е от района на подбалканската долина – от Клисура до Чумерна.

Една казанлъшка роза за разкош в двора

Маслодайна роза в двораНо ако искате да допълните сортимента си в градината от рози, защо не си засадите поне един храст от маслодайната роза? Естествено, няма да ви служи за получаване на розово масло или розова вода, но ще ви изпълва с аромата на българската, позната в литературата казанлъшка роза.
Маслодайната роза е многогодишен храст и живее повече от 50 години. Цветовете са едри , розови, със силен и приятен аромат, венечните листа са около 25. На една клонка са разположени от 3 до 9, а понякога и по 30 цвята, които цъфтят последователно. Започва да цъфти от края на май и началото на юни. Цъфти един път в годината, цъфтежът продължава около 20-25 дни.

Маслодайна роза.

Има къс зимен покой, да се пази от измръзване
Добре е да се знае, че тя е растение с по-южен произход и затова има къс период на зимен покой. Даже при затопляне на времето през февруари, когато дневните температури са над 10 градуса, розата започва да се развива и при по-късни застудявания може да измръзват отделни части на растението. Тя може да понесе понижаване на температурата до минус 25 градуса. Дебелата снежна покривка я предпазва от измръзване. За доброто развитие на розата най-подходящи са дълбоките, леки, силно аерирани и богати на хумус и хранителни вещества почви. На бедните почви стават слаби храсти с по-малко цветове.

Как се хваща
Ако искате да засадите маслодайна роза в градината, е достатъчно да използвате вегетативен начин на размножаване. Със семена не се практикува,защото от тях няма да получите същите растения. Най-старият начин за размножаване е, като се използват за посадъчен материал изкоренени розови храсти или изсечени до земята възрастни растения. Засаждането се прави през ноември и по-късно, ако времето позволи. Изкопава се дупка, дълбока 35 см и широка 40 см, в която се засажда растението. Предварително в дъното на дупката е поставен прегорял оборски тор.

Повечето декоративни разсадници регистрирани във фирмения каталог на zeleno bg, предлагат рози.

Вижте и други статии на тема рози.

Коментари (12)

 1. Нашата страна трябва да се гордее със със своята уникална Казанлъшка маслодайна роза, прославила я по целия свят. Гордея се с това и с дълговековното ни минало и традиции.

 2. Преди няколко години си купих влачеща роза от цветарски магазин. Когато израстна стана много хубава – с големи розови, къдрави по краищата цветове и с прекрасен аромат на маслодайна роза. Всеки, който минава я гледа и иска да му откъсна клонче за вкореняване, но малцина са успелите да я прихванат. Аз също много съм опитвала, но само веднъж успях. Един по- просветен по розите, ми каза, че е кръстоска с маслодайна роза, затова аромата й се усеща на голямо разстояние. Все исках да си посадя маслодайна роза, но не знаех от къде да я поръчам, а сега се задоволявам с тази. Наистина розите са цариците на цветята, а маслодайните са такива на розите.

 3. ОТ ТЕЗИ ИМАМ БЕЛИ И РОЗОВИ ПРИГОТВЯМ СЛАДКО ОТ ТЯХ ! СТАВА МНОГО АРОМАТНО!

 4. Ако можете да се снабдите с резници и ги засадите в сандъче или направо в градината, но задължително под буркан, има голяма вероятност да си хванете тази роза. Аз успях преди няколко години,и то в Сев. България, опитайте!

 5. На коя година от засаждането започват да цъфтят? Аз имам засадена маслодайна роза от преди 3 години и до този момент не е цъфтяла. На кой може ли да ми каже защо и какво трябва да направя, за да цъфти.

  1. Здравейте,
   В Zeleno BG, в категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ 🌳има представени 61 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие: https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/
   Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

Отговорете