Маслиново дръвче

Maslina-zeleno-bg

Маслиново дръвче.

Автор: фирма ГРИЙН ЛАНД ДИЗАЙН ЕООД
Olea sp.
Разред: Lamiales
Семейство: Oleaceae

Маслината /Olea europea/е едно от най-старите и най-честото срещаните растения в литературата, спомената дори и в Библията ( гълъб донася маслиново клонче на Ной, за да покаже че потопът е свършил). През годините тя е станала символ на мир, мъдрост, слава, плодородие, сила и чистота.

Маслините (Olea) са род бавно-растящи, но дълголетни дървета от семейство Маслинови (Oleaceae). Тя е вечнозелено дърво със сиво-зелени листа, малки бели ароматни цветове през пролетта, които произвеждат голямо количество прашец. Младото маслиново дърво има гладка сива кора, която с годините става все по-грапава. Плодът на маслината е костилков с месест околоплодник . Формата му е кръгла или овалноудължена. Цветът на кожицата варира от виолетов до черно-син. Костилката е заострено-вретеновидна или със заоблен връх.Масата на плодовото месо съставлява 65-95 % от общото тегло на плода, в зависимост от сорта. Голямата хранителна стойност на маслиновите плодове се дължи на високото съдържание на масло (зехтин)-50-70 % от сухото тегло на плода.

Маслиново дръвче.

Маслината е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове. Въпреки това тя се нуждае от определен климат – горещ през лятото, мека зима и много слънце. Студоустойчивостта и зависи до голяма степен от сорта и възрастта на дървото. Варира от минус 12 до – 18 градуса. Силните ветрове през зимата могат да причинят повреди по листата, пъпките и по-тънките клони. Най-чувствителни на ниски температури са цветовете на маслината – издържат до – 2 градуса. Зрелите плодове до – минус 3.

Маслината е светлолюбиво растение. Не понася засенчването. Притежава много голяма сухоустойчивост. За да оцелее при горещия и сух климат, маслиновото дърво има малки листа със защитно покритие

Маслиновите дръвчета показват ясно изразено предпочитание към варовити почви – варовикови склонове и скали, в крайбрежните климатични условия. Предпочитат по леки почви, по-бедни на хранителни вещества. Интересен факт – в по-богати на хранителни вещества почви, те са податливи на болести, дават по-малко маслини. Младите маслинови фиданки задължително трябва да се заземяват.

С цел да дава повече плод, на дърветата се извършват подходяща резитба.

Източник: ГРИЙН ЛАНД ДИЗАЙН ЕООД

Коментари (1)

Отговорете