Март, стайната градина

mart-stayna-gradina

Март, стайната градина.

За пресаждане на стайни растения през април трябва още през марта да подготвите подходящата пръст за всеки вид.

До времето на нейното използване трябва да я съхранявате на място, където може да възприеме стайна температура. За да не изсъхне много, покрийте саксиите с пласт около 5 см добре прегорял оборски тор, като преди това го навлажните добре. За претенциите на отделните цветя към пръстта вижте указанията на съответните места.

От средата на март всички здрави стайни растения преди пресаждането им трябва да започнат да получават хранителни вещества чрез торене с комбинирани торове.

Торенето се прави веднъж седмично. Трябва да се торят само растенията, чиито саксии са обхванати добре от кореновата система. Хранителните разтвори трябва да бъдат 1-процентови, т.е. на 1 л. вода 1 г. комбиниран минерален тор. Важно е водата да има поне температура на стаята.

Прецъфтелите азалии и камелии не трябва да занемарявате, ако желаете пак да цъфнат следващата година.

Най-важното за тях е: светло, на хладно масто за съхраняването им, редовно поливане и веднъж седмично подхранване с хранителни разтвори. Хранителните разтвори приготвяйте, както е описано в предишния съвет.

Март, стайната градина.

За презимувалите в избата агаве, юка, еунимус, олеандри и други от същия вид през март започва редовното торене и поливане.

Преди поливането трябва да разкопаете повърхността на пръстта, като внимавате да не повредите корените. Най-добре е да махнете разрохкания пласт и да го замените с хубава, богата на хумус и хранителни вещества пръст. През последните мартенски дни започнете и торенето. Растанията, които са засадени в големи буррета, получават сух тор. Поръсете го преди да нанесете новия пласт от пръст. С торенето обаче не бива да се прекалява. На 1 кв метър повърхност пръст в бурето са достатъчни 10 г тор. По-малките буренца или саксии трябва да поливате с хранителен разтвор, както е описано в по-предишния съвет.

Изброените растения (агаве, юка и т.п.) трябва да почистите основно и да изследвате за вредители и болести.
Всички сухи клончета и заболели листа трябва да бъдат отрязани, събрани и изгорени. По такъв начин най-лесно ще бъдат унищожени евентуални полепналите вредители и причинители на болести. При еунимуса трябва преди всичко да се следи за мана, която напада много често тези растения. Пръскането със серни препарати или напрашването със сяра на прах са най-добрите средства срещу маната.
Онези стайни растения, които през зимаат са станали много дълги, като традесканция, мирти, стайни липи и други висящи видове, трябва през март да бъдат скъсени.
За да могат новите филизи да останат къси, е нужно светло място, както и (без традисканцията) хладно помещение. Подрязването трябва да направите сега, за да не съвпада с пресаждането в друга саксия, което би било двойно изпитание за растението.

Март, стайната градина.

Ако искате да продължите да отглеждате своята циклама, можете да постъпните по следния начин:
След прецътяването при всички случаи трябва веднъж да я полеете нормално. След това най-доброто за нея е да я поставите на хладно и светло място. Когато растението чрез пожълтяване на листата покаже, че иска да почива, намалете поливането. Това обаче не трябва да става изведнъж. Едва след като умрат всички листа, спрете напълно поливането. Ако след прецъфтяването листата останат зелени и здравии, не спирайте поливането.

При кактусите с увеличаването на светлината започва избиването на издънки, така че ще трябва отново да започнете да ги поливате.
На първо време, обаче, поливането трябва да бъде много пестеливо. Нормалното поливане започва едва тогава, когато чрез новите си издънки растенията покажат, че имат нужда от повече вода. За да могат да развият естествената си форма, кактусите трябва да заемат най-светлото място на прозореца.

Мимозата е толкова интересна, че си заслужава да си я отглеждате от семена.
За нейното засяване трябва да вземете малки саксийки с диаметър 9 сантиметра. Пръстта може да бъде песъчлива листовка или ливадна почва. Във всяка саксийка сложете по 5 семенца на дълбочина 1 см в пръстта. Мястото, където ще поставите саксиите, трябва да бъде светло и да има средна температура 18оС. След поникването на семената се оставят само по три растения в саксийка.

Виж още Март е времето да разбудите градината си.

 

Отговорете