Март е времето да разбудите градината си

gradina-Mart-budene

Ако имате градина, март е времето да я разбудите.

Mероприятията по почистване на дворното пространство можете да започнете след преминаването на последните студове и трайното размръзване на почвата. Огледайте се и вижте какво не ви харесва. Има ли изсъхнали, счупени и повредени клонки по дърветата – изрежете ги. Съберете с гребло нападалата по тревата шума и я изгорете заедно с всички събрани клонки. Така ще предотвратите развитието на голям брой вредители. Сега е времето за подхранване на тревните площи с комбинирани торове (съдържащи азот, фосфор и калий).

За да допълните градината си с нови цветя и други растения, добре е предварително да сте се информирали кога точно и колко трае цъфтежът им. Така ще имате красива и гледка и място за релаксация през следващия сезон.
Важно е след като цъфтежът е приключил през миналия сезон, да сте оставили листата да покафенеят и да изсъхнат по растението. Така цветята ще си набавят ценни хранителни вещества за през следващата година.
Засадете новите многогодишни видове, като преди това ги подредите по цвят и размер.
Кампанулата, флоксът, лупината цъфтят в синьо, пурпурно и бледолилаво.

Рудбекията, маргаритите, кореопсисът ще грейнат в жълто, златно и оранжево. Подберете анемонии и карамфили в бледо розово.
Март е подходящият месец да засадите гладиоли и други едногодишни цветя във вашата градинка, но почвата трябва да е относително суха за да можете да оперирате спокойно. Гладиолите обичат да са изложени на слънце. Засаждайте ги на дълбочина около 10 -1 2см и разстояние 20-25см една от друга.

Ако искате да облагородите някое овощно дръвче, сега е най-подходящият период да направите калеми и да ги присадите върху някой по-стар клон. През март се присаждат костилковите видове – праскови, сливи, череши, кайсии и др.

През март да направите растителна защита срещу вредители

Рано напролет е и моментът да напръскате срещу вредители и патогенни болести всички дръвчета в градината. По-добре е сега да се подсигурите срещу гъбните и вирусните заболявания и срещу инвазиите на гъсеници, листни въшки и други твари, които унищожават или повреждат растенията. В агроаптеките можете да откриете необходимите препарати, с които да се справите с проблема.

Вижте още 8 съвета за стайната градина през Март.

Отговорете