Мак

Mak

Мак

Маковете (Papaver) се появили от сълзите на Венера.
Интересното растение не е претенциозно към грижи, харесва слънчевите места.

Различни видове мак се отглеждат по цял свят. За източните народи той е познат от дълбока древност, когато са го ползвали като сънотворно средство. Легендата за произхода му е затрогваща. Когато Венера загубила любимият си Адонис, плакала безутешно като проливала реки от сълзи. Където паднели те, там разцъфтявали макове. Затова и до сега венчелистчетата им се оронват лесно, като сълзи. Съществува поверие, че макът е символ на плодородие. По дрехите на младоженците поставяли макове, за да ги даряват с деца.

Хубави цветове, но кратък цъфтеж имат едногодишните
Родът Папавер е богат на видове. Като декоративни обаче се отглеждат само няколко. Най-разпространен е Папавер сомпиферум. У нас се отглежда като едногодишен. Стъблото се разклонава слабо и достига до 1 м височина. Листата са до 20см дълги и до 4-5см широки. Декоративността им се увеличава благодарение на накъдрената периферия и сивозелената им багра. Пъпките са едри, грациозно наведени. Цветовете биват прости или кичести, достигат 10-12см в диаметър. Венчелистчета са гладки или с накъдрена, дори назъбена периферия. Обагрени са в червено, розово, жълто и рядко бели. Растенията цъфтят обилно, но не продължително – обикновено през май и юни. От този вид мак се приготвя опиумът. От него има разпространени няколко сорта, но най-ефектен е сорт Божуровиден с много кичисти цветове.

Мак.

Многогодишни макове
Многогодишни макове

Многогодишните видове достигат човешки ръст
От тях Папавер нудикауле се среща в Сибир и Средна Азия. От него са разпространени сортовете Шампан Бъдлес, и Сан Ремо, които достигат 60 см височина и са с различни багри. Матадор достига 45см височина, цветовете му са с диаметър 12 см и са алено червени. Оригинален е и Папавер ориентале, който произхожда от Кавказ. От Армения е пренесен в Париж, а в началото на 18 век и в Англия. Там са създадени много сортове, сред които е Перис Уайт с бели цветаве. Брилянт е с ярко червени цветове, които достигат 15 см в диаметър, а Колосеа, също с червени цветове достига гигантските 20 см в диаметър. Оригинален е сорт Александра, който е с розови цветове. Всички те достигат до 150см височина. Единствено сорт Червената шапчица е нисък – до 45 см.

Как се хваща.
Едногодишните макове се размножават със семена. Тъй като кореновата им система е вретеновидна с малко странични разклонения, растенията трудно понасят разсаждане. Затова е желателно да се засажда на постоянно място. Почвата предварително трябва да е много добре обработена. Тя трябва да е лека и богата на хранителни вещества. За предпочитане е да се избират слънчеви места, но макът понася и лека полусянка. Пониците се показват след 8-10 дни. Ако са на гъсто, проредете на разстояние 20х20см. Тъй като растенията са студоустойчиви, можете да засаждате веднага след като е удобно да се влиза в градината. През лятото поддържайте почвата чиста от плевели, затова редовно окопавайте. Поливайте така, че почвата да е винаги умерено влажна.

Многогодишните макове основно се размножават със семена. Тях трябва да засаждате направо на постоянно място през пролетта или есента. На едно място могат да цъфтят успешно много години. По желание можете да разделяте коренищата им периодично, след прецъфтяване. Така туфата се подмладява. Не изискват много грижи, но по време на цъфтежа, който може да продължи от юни до септември, трябва да поливате.

Коментари (2)

Отговорете