Магнолия

magnolia-zeleno-bg

Магнолия

Семейство – Magnoliaceae

Магнолиите са необикновено красиви.

Родът Magnolia включва 62 вида, от които 18 са диворастящи в Централна и Северна Америка, а останалите са с азиатски произход. У нас виреят само храстовидните видове, които могат да бъдат предпазени от студовете. Това е единственият им недостатък – не са студоустойчиви.

Магнолия цвятОтглежда се на места, защитени от силен сух и топъл вятър, който унищожава нежните и листа. Цъфти рано напролет, преди разлистване. Цветовете им са едри, подобни на рози. Някои сортове са бели, други кремови, трети – розови. Особено красиви са едроцветните видове, обагрени в розово.

Развиват се добре на дренирани кисели, неутрални или алкални почви. Преди засаждане е добре да наторите мястото обилно с оборски тор. От април до юли подхранвайте с изкуствен тор, стимулиращ цъфтежа. Ако го отглеждате като храст е необходимо да го подрежете рано на пролет за оформяне на храста. Не правете зимна резитба, тъй като дървестните тъкани загниват.

Магнолия с бели цветовеРазмножава се чрез семена, които обаче бързо губят кълняемостта си. Затова ги стратифицирайте (чрез пролетно засяване) или засейте на открито есента веднага след узряването им. Прилага се и размножаване чрез отводи, зелени резници, присаждане върху семеначета. Най-добри подложки са M. tripetala, M. acuminata.

Магнолиите не са особено разпространени у нас. Те наистина страдат от зимните студове, но пък могат да бъдат предпазени – чрез загърляне със земя, загъване, както се прави с розите. А в южните райони и по карйбрежието това дори не е необходимо. Някои видове (Magnolia stellata) издържат до -25 градуса. Вижте и статия Магнолия II.

Магнолии можете да си закупите от градинските центрове регистрирани в Зелено БГ.

Коментари (4)

  1. Днес си купих магнолия, сега ли да я засаждам или да стои в къщи до април.

  2. Много отдавна мечтая да си засея магнолия на вилата. Откъде мога да си купя и

  3. За Доли. http://www.zeleno.bg е каталог на фирми за градината. В http://www.zeleno.bg в категориите „декоративни разсадници „, „градински центрове“ и „посадъчни материали“има регистрирани над 120 фирми. Потърсете при тях, прозвънете ги..

  4. Имам магнолии от пет години, но още не са цъфтели. Каква е причината. Едната е в саксия, а другата е в градината.

Отговорете