Магнолия II

magnolia-kobus
магнолия кобус

Магнолия II

Пленителната магнолия очарова с огромните си цветове

Красивото дърво вирее добре и у нас, потърсете и място близо до дома

Едно от най-красивите дървета на нашата планета – магнолията е символ на дълголетието. Тя има много древен произход. У нас е пренесена от Америка и Азия. Азиатските пришълци са повече листопадни дървета и храсти и цъфтят напролет, преди разлистването, докато американските са повече вечнозелени и цъфтят през лятото.

Магнолия II цвятУ нас се отглеждат и култивират повече пролетните. Магнолията рано напролет показва най-напред красивите си ухаещи цветове, а после се разлиства. Този благороден жест (да не засенчва пъстрата палитра на по-ниско цъфтящите от нея с листата си) тя допълва пролетната хармония отвисоко, защото цветовете й стърчат по върховете на скъсените клонки и изглеждат като копринено гланцирани чашки в снежнобяло, розово до рубин и наситено червено. Студоустойчивите сортове магнолия понасят ниските температури, но най-добре е да им се намери място близо до сграда.

*Най-устойчива и податлива за отглеждане при по-сурови условия е магнолия кобус (Magnolia кobus). Тя е пренесена от Япония. Белоснежните й цветове макар и по-дребни, ухаят приятно. При топла пролет започват да цъфтят още в началото на април и през май. По-късно на голите клонки се появяват едрите зелени листа с яйцевидна форма, които към върха са заострени. Магнолия кобус е предпочитан вид заради издръжливостта си.

Цвят от бяла магнолия*Друг вид подходяща магнолия за по-сурови условия е магнолия лилиифлора (M. liliiflora). Тя също издържа на по-ниски температури. Има красиво кълбо, видна форма на короната си и произхожда от Китай.

Магнолия II.

У нас не надвишава височина повече от 3-4 м. Много добри резултати в растежа и отглеждането си показва в двореца Кричим, където освен че плододава, се използва и за подложка при метода на присаждане. Цветовете й са с чашковидна форма и външните листчета са малинено-червени, а вътрешните бели. Едрите листа на лицевата страна са тъмнозелени, а на обратната по-светли.

*Отглеждана у нас е  също голата магнолия или Magnolia denndata. Чашковидните и ароматни цветове са в бяло. Тя се среща по-често в градините и парковете на Варна, Евксиноград, дори и в София. От ниските температури често страдат голите й невдървенели клонки.
*От съчетанието на M. liliiflora и M. denndata са получени най-успешните резултати, дали началото на красавицата Magnolia Solangiana. Магнолия солангиана се радва на успех и е най-разпространеният вид у нас в южните градини. Цветовете й подобни на камбанки са в пурпурно червено и бяло оцветени и ухаят приятно.

Червен цвят от магнолия*Не трябва да се пропусне и Magmolia Stellata – звездовидната магнолия. Много търсена е у нас заради ранния си цъфтеж още в края на март. Красивите й листа са стеснено елипсовидни. Цветовете изглеждат като звездички от нарязани на лентички венчелистчета, на брой повече от 10 ароматни. Магнолиите заслужават голяма популярност у нас.

Как се хваща
Размножаването със семена е трудоемко и не е по силите на всеки любител цветар. Семената не никнат дружно, а постепенно и се иска много търпение. По-бърз е методът със зелени резници, които се берат от средата на юни и залагат във влажен пясък под стъкло в студени парници. При този метод зимата е голям проблем, защото въпреки рогозките и завивките, с които се покриват стъклата на парниците, голяма част от резниците измръзват и загиват. Най-сигурен начин е присаждането на калеми от по-едроцветни видове, като магнолия кобус се използва за подложка.

Магнолии можете да си закупите от градинските центрове регистрирани в Зелено БГ.

Коментари (22)

 1. Днес си купих магнолия очарована съм от нежните и цветове засадих я в двора и много се притеснявам дали ще оцелее.

 2. Здравейте, радвам се, че Ви открих. Много искам и аз да си купя това прекрасно творение на природата. Да ли можете да ми кажете от къде да си купя?

 3. Моля, кажете ми могат ли да се отглеждат в саксия, защото живея в апартамент

 4. Купих си от Метро магнолия – бяла. За сега я засадих в саксия и я отглеждам на източната тераса, тъй като е много малка. Кога /след колко години/ трябва да я прехвърля в градината?

 5. Татяна много ти благодаря за отговора. Намерих и утре отивам да купя.

 6. Невена, здравей. Мога да ти кажа със сигурност, че можеш да я гледаш в саксия до 5-6 години и после да я преместиш в двор. Саксията обаче трябва да ти е голяма защото те развиват големи и дълбоки корени.

 7. Здравейте, днес и аз си купих магнолии – 2 вида – Александрина и Ленней. Засадих ги пред блока – на слънчево място, ще ги поливам докато се прихванат Още са много малки, тая големи надежди да оцелеят и един ден красивите цветове да радват всички жители около блока.

 8. Как да се грижа за дърво магнолия? Притеснявам се, че през зимата ще измръзне навън!

 9. Купих Магнолия,
  Не зная дали да я оставя отвън в градина дали ще оцелее. Може ли да ми каже някой.
  Розова е и е около 70 см. висока.

 10. Имам осем годишна магнолия в градината. Налага ми се да я преместя. Дали ще се прихване.

 11. От къде да си купя магнолия, знам че съм момче но много обичам цветя, кажете от къде да си купя.

 12. За да си купиш магнолия, влез в http://www.zeleno.bg горе вляво в категория „декоративни разсадници“ или „градински центрове“. В момента има регистрирани 63 разсадника и 57 гр. центъра от цялата страна. Можеш да ги сортираш по градове и да избереш тези които ти са най-близко. Почти всички предлагат магнолия. Прозвъни ги и избери най изгодното предложение.

 13. Има ли такъв сорт Магнолия, на който като помиришеш цвета след това имаш ужасно главоболие ?

 14. От три години имам Магнолия Лилиефлора Нигра. Засадена е в южен двор и зимата изкарва добре без да я защитавам допълнително. На втората година не цъфна, но тази която и е трета е пълна с цвят. Много и се радват всички съседи. Само не знам дали мога и трябва ли да я подрежа след като прецъфти, защото единия й клон е по дълъг и не ми харесва. Ако някой знае моля и благодаря!

 15. Имам магнолия вече четвърта година. Стана храст висок около два метра ,но за съжаление никога не е цъфтяла досега. Моля, ако някой можа да ми каже на какво се дължи това. Предварително Ви благодаря.

 16. Аз също си купих магнолия, засадих я в градината, но сега листа и започват да съхнат, какво да направя Моля за помощ.

 17. Здравейте, имам Магнолия която е в малка саксия висока е около 25 см!
  Кога да я засадя в двора сега или на пролет?

Отговорете