Магията на цъфналите рододендрони

rhododendroni

Магията на цъфналите рододендрони

Автор:  ПРО ПЛАНТС ЕООД

Рододендронът е най-големия род на семейство Пиренови (Ericacea). До скоро рододендроните рядко се виждаха в нашите градини, но напоследък все повече магазини и градински центрове предлагат тези растения. Ето и някои любопитни факти за любителите на красивите растения:

Рододендрони край водна площРододендрон или Азалия?
Разпознати са осем подрода в род Rhododendron, но има четири основни такива (Luteyn 1980 г.):

1. Рододендрони на подрод Hymenanthes  са вечнозелени и са с големи нелюспести листа. Тук спадат около 225 вида (Чембърлейн 1982 г.);
2. Рододендрони на подрод Rhododendron имат по-малки листа, люспести, обикновено са вечнозелени, но една много малка част са полувечнозелени. Тук спадат около 400 вида;
3. Подрод Pentanthera – листопадни азалии;
4. Подвид Tsutsusi –  вечнозелени азалии.

Видовете и хибридите от подродове 1. и 2. са тези, които градинарите наричат с името „рододендрони”, а тези от подрод 3. и 4.- „азалии”.

Рододендроните са храсти или малки дръвчета. На височина различните видове достигат от 10-150 см, до 3-4 метра, а един от видовете – Rhododendron giganteum  достига до 30 метра височина. Почти всичи са вечнозелени.

Розови рододендрони Разпространение

На кратко – рододендрони се срещат в умерените пояси на Северното полукълбо и само като изключение в малки ареали от Южното полукълбо.

Естествените местообитания на рододендроните са най-вече в Югоизточна Азия – Хималаите , части от Непал, Бутан, Североизточна Индия, Североизточна  Бирма, Тибет, Западен и Северозападен Сечуан, Корея, Япония и Тайван, Кавказ и умерените зони на Северна Америка. Повечето видове се срещат в северното полукълбо, въпреки, че има макар и малко , които се срещат и в Нова Гвинея и Северна Австралия.

Магията на цъфналите рододендрони.

В България също има един естествено разпространен вид и това е Rhododendron ponticum – Странджанска зеленика. Може да се види в Природен парк Странджа и е една от атракциите там, особено по време на цъфтеж.

Не е изненадващо , че Рододендроните са сред най-обичаните и използвани в градинарството по света, заради атрактивните си цветове, но и заради вечнозелените листа.

Това  за съжаление не важи за България! Много българи познават понятието „Рододендрон” само от снимки в Интернет или от романтичните филми с големи красиви имения и градини.

А рододендроните могат да бъдат част и от нашите градини!

Попитайте в познатия Ви градински център за Рододендрони! Точно сега тези растения разцъфват и са  много атрактивни!

 Рододендроните предпочитат кисели почвиВ Западна Европа и САЩ има изградени страхотни цели градини- изложби с рододендрони. Изумяваща е феерията от розови, виолетови и червени цветове, сякаш кацнали като облачета върху тъмнозелената листна маса! Има и такива видове, които са с пъстри листа.

Засаждане и грижи.

Както и другите растения от семейство пиренови, рододендроните предпочитат кисели почви с рН около 4,5-5,5. Рододендроните имат влакнести корени, предпочитат добре дренирани почви с високо съдържание на органичен материал. Ако почвите са варовити, листата на растението пожълтяват. При засаждане можете да добавите подходящ кисел торф (предлага се в градинските центрове).

Когато избирате място на рододендрона в своята градина имайте предвид, че той изискава полусянка, за да се чувства добре.

 Рододендрони на оградаСлед прецъфтяване, внимателно с показалец и палец отстранете цветовете от растението.

Редовно подхранвайте с тор – в градинските центрове, агроаптеките и дори в хипермаркетоте можете да намерите подходящ тор за рододендрони.

Рододендроните не са „трудни за гледане”, просто трябва да „улучите”  подходящото за тях място в своята градина и те ще ви се „отплатят” с разкошен цъфтеж!

Източник: ПРО ПЛАНТС ЕООД

 

Коментари (28)

 1. Купувах си няколко пъти и ги засаждах в градината, но почти винаги изсъхваха.има ли вид който не измръзва в СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ И ОТ КЪДЕ МОГА ДА СИ КУПЯ

 2. Много е важно да изберете подходящо място за Рододендрона. То и в статията си го пише – по-сенчести места, кисела, но отцедлива почва, хранителни вещества. До колкото знам рододендроните не обичат много слънце, а са чувствителни и на течение.
  Живея в къща в Ловеч и имам два рододендрона в градината си – единият отпреди 5, а другия от 4 години. Когато ги засаждах изкопах по-големички дупки и добавих кисел торф, който ми препоръчаха от същото място където си купих растенията. До ден днешен се чувстват добре, цъфтят всяка пролет, растат си, макар и бавно.
  Всеки май месец като цъфнат и събирам погледите на комшиите.
  Обаче си мисля, че трябва да попаднете и на качествени растения.

 3. Пък аз имам два в Петрич, засадени на полусянка и нещо не ми вървят. Цъфтят през година, въпреки че им слагам препарат за кисела почва.

 4. За Цветелина – когато премахвате прецъфтелите цветове на рододендрона е много важно да не нараните пазвените пъпки, които ще цъфнат през следващата година. Това, което сте написали ме навежда на мисълта, че точно тези пъпки се нараняват при почистването на прецъфтелите и така на растенията им отнема 1 година повече, за да образуват нови цветни пъпки. Също така трябва да подхранвате с тор за рододендрони, без да го пестите. Не съм професионалист по градинарство, но имам някакъв опит с рододендроните.
  За Ренета – Рододендроните се садят на есен или през пролетта – както повечето растения.

 5. Много харесвам рододендрона ,но имам питане към вас до какви минусови температури издържа? Нашия град е на 850 м надморска височина и да не измръзва през зимата.

 6. Аз съм от новоизлюпените градинарки и ми харесва рододендронът да си го засадя в градината но нямам полу- сенчесто място цялата ми градина е слънчева и през зимата оцеляват ли навън при – 20 градуса и на какво разстояние да ги засадя след като си ги купя от цветарски магазин.

 7. Аз имам от 6 г азалия която през лятото стои на терасата през зимата в къщи. Цъфти всяка година все едно е покрита със сняг. Висока е 35 см., почти не съм я подрязвала само сухите клонки, като прецъфти с ръка отстранявам цветовете. Поливам редовно всеки ден през лятото и на една седмица през зимата. Всички цветя които имат голяма листна маса искат по редовно поливане.

 8. Преди две седмици си закупих Рододендрон Азалия ( Rhododendron Wren) така пише на картончето. Някои може ли да ми каже как се отглежда

 9. Рододендрона, азалията и камелията се нуждаят от киселинна отцедлива почва и полусянка, т.е. да са огряти на слънце не повече от няколко часа на ден. Подходяща почва за засаждане има във всички разсадници, но ако нямате такава, можете да използвате нормална почва с добавка на изкуствен тор за Рододендрони. не прекалявайте с торта при засаждане – една супена лъжица е достатъчна. При поливане, трябва да поливате и листата (обичат влага).
  Тези растения обичат влагата, но не трябва и прекалено да се поливат, за да не гъбясат. След вкореняване задължително трябва да се торят със специализиран ( за такива растения тор) през пролетта (март, април) и евентуално преди зимата. Издържат на студ, но клонките им са крехки и лесно се чупят от снега (хубаво е вие да ги изтръсквате след всеки снеговалеж).
  За размера, който достигат има информация на картончето, което обикновено съпровожда растението (тези растения са внос най-често от Германия, Холандия, Белгия и др.). Тази информация ще ви помогне да подберете подходящо место във вашата градина. Най-добре е растението да е огрято от слънцето при изгрева му сутрин и след 1-2часа да е на сянка. Не се развиват добре, ако са само на слънце, а и при цъфтеж, цветовете бързо увяхват.

 10. АЗ ИМАМ РОДЕНДРОН ОТ ЕДНА ГОДИНИ И МИНАЛАТА ГОДИНА ИЗДЪРЖА НА -20 ГРАДУСА СТУД, НАПРАВИ НЯКАКВИ ПЪПКИ И АЗ МИСЛЕХ, ЧЕ ЩЕ ЦЪФНЕ А ТОЙ ПУСКА ЛИСТА, ДАЛИ ЩЕ ЦЪФНЕ ТАЗИ ГОДИНА, КАЗАХА МИ КОГАТО ПРОЛЕТТА ГО ПОЛИВАМ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ЛЕЙКАТА – 10 ЛИТРА, ДА СЛОЖА 1СУПЕНА ЛЪЖИЦА ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ, НАПРАВИХ ГО СТАНА МНОГО ХУБАВ НО ДАЛИ ЩЕ ЦЪФНЕ

 11. Може ли рододендрона да се гледа в къщи в саксия до като порасне малко?

 12. По листата на моето растение се появиха кафяви петна, които постепенно обхващат цялото листо?????? Имам снимка, но не мога да я прикача тук

 13. Есента си посадих рододендрон в градината на полусенчесто място. Цяла зима беше добре, имаше пъпки и с нетърпение чаках пролетта да видя как цъфти. За съжаление от няколко седмици листата му започнаха да се накъсват със кафяви петна,и да се свиват. С една дума започна да вехне. Имаше приготвени да разцъфтят цветчета, но сега вече като че ли умира. Не знам какво му е. Много искам да го запазя, но се страхувам, че няма да успея, какво му е нужно,повече вода или тор……? Моля помогнете ми да го спася, дайте съвет…

 14. Съпругът ми ми донесе Рододендрон от Италия преди 1 месец. Все още е в оригиналната саксия, висок е 30см. Държа го на балкона(източен), на сянка и без течение. След прецъфтяването отстраних клончетата, в основата се виждат пъпчици. Поливам го с престояла вода всяка сутрин и с пулверизатор пръскам листата му. От няколко дена забелязвам, че падат листа и то отгоре, без видими петна или някакво нараняване. Какво да направя, не искам да го изгубя.

 15. Здравейте, бих искала да споделя, че вчера ме изненадаха с това разкошно цвете, и искам да попитам, понеже пише че е хубаво да се тори често, но мисълта ми е колко често? И вместо водата да престоява 24 часа, може ли водата да бъде преварена предварително?

 16. Здравей Цвете, аз лично бих те посъветвала да използваш специална тор, която спомага за нормалното развитие на листата, може да се посъветваш и в някой цветарски магазин да ти препоръчат нещо такова, явно самото растение има липса на някой елемент, предполагам желязо. Имахме такъв проблем с едно растение, и съпругът ми каза, че най- вероятно има нужда от нещо което съдържа и желязо, той по принцип много обича растенията и чете много за тях, но все пак се посъветвай и с професионалист

 17. Аз живея в Норвегия и имам 3 огромни дървета рододендрони в градината. предполагам са много стари аз така взех къщата. Но искам да кажа че аз изобщо не се грижа за тях и въпреки това всяка пролет те ме радват с прекрасните си цветове. Тук почти в всеки двор има рододендрон предполагам че климата е подходящ за тях .

 18. Уважаеми любящи цветята, слагайте през лятото в пръста на всички цветя по една супена лъжица зелен камък.

 19. Купих си рододендрон преди две години порасна, но не е цъфтял. През зимата е в къщи а сега е на терасата. Поливам го умерено. Ползвам „КРИСТАЛОН“ за азалии и рододендрони. Поливам от време на време с вода с капки лимон. Какво още да направя?

 20. Подариха ми за имения ден Азалия – розова много нежна много красива сега започнаха да и опадат цветовете, за сега чета всичко каквото пише за отглеждането им дано да си я запазя.

 21. Купих си рододендрон сега 17.10., мога ли да го засадя веднага и какъв кисел тор да купя?

 22. Купих си рододендрон ,,лорд Робърт,, от 2 год. В градината е, до сега зимува успешно, но края на миналото лято се появиха кафяви петна по листата и част от тях опадаха. Почистваме правилно прецъфтелите цветове и избиват нови пъпки но останаха сухи клонки и не се разклонява. Трябва ли да го подрязвам по специално и как. Дайте съвет, не искам да го загубя.

 23. На 14.05.т.г ми подариха рододендрон и с ужас констатирах тези дни,че е с белокрилка и лепкав. Какво да направя? Не съм го прехвърлила в друга саксия.

 24. Закупих си рододендрон, изчетох всички коментари, искам да попитам дали мога да го засея в райграса. Напояването на райграса се извършва чрез дъждуване. Дали рододендрона няма да се повреди при непрекъснато дъждуване.

Отговорете