Люляк

Lyulyak

Люляк

(Syringa vulgaris)

Природата обилно е дарила нашите райони с това ценно растение. Люлякът има безброй красиви сортове, които цъфтят в розово, тъмновиолетово, лилаво, бяло някои до края на септември. Има и кичест люляк, който е особено красив.

Вирее на всички почви, но предпочита по-леките. Цъфти по-добре на открити и слънчеви места. Веднага след прецъфтяването цъфтелите клончета трябва да бъдат орязани, като се оставят само долните им четири пъпки (два възела), въпреки че горните вече са развили млади клончета. Така се избягва оголването на храста. Бранете на цветовете трябва да става с остро ножче. Небрежното чупене причинява големи рани, забелва кората му и изсушава храста.

Размножаването става лесно чрез издънки и чрез облагородяване. Най-добър резултат дава облагородяването на спяща пъпка, което трябва да се извърши през август-септември.

Приема се че родината на този красив храст е слънчева Персия.  Преди около 450 години търговци го пренесли във Виена. А от Австрия, бързо се е разпространил из цяла Европа.

Съвет
Щом люлякът прецъфти, съцветията се отчупват внимателно. При това не бива да се повреждат новите листни израстъци, тъй като те развиват пъпките за следващия цъфтеж. Ако обаче не отстраните съцветията, които често дават семена, можете да спрете развитието на новите листни израстъци.

Коментари (2)

  1. имам интерес за закупуване на две дръвчета тъмно лилав и две бял кичест

Отговорете