Любими видове мушкато – Царско мушкато

Царско мушкато – Pelargonium domesticum

Царското мушкато, е бързорастящо растение Макар цветчетата му да приличат много на тези на зоналното мушкато, може да различите двете разновидности по формата на листата. Тук те пак са тъмнозелени и мъхести, но този път заострени и назъбени в краищата. Освен това царското мушкато цъфти само през пролетта и лятото. За сметка на това, обаче то разполага с изключително красиви и изящни цветове с различна окраска, които са групирани в прекрасни гроздове.

Другата разлика, е в грижите, които трябва да полагате за тяхното отглеждане. Докато зоналното мушкато не, е толкова претенциозно и неговото отглеждане ще Ви се стори като детска игра, то нещата при Царското мушкато не седят така и определено ще се видите в приключение, ако се захванете с неговото отглеждане.

Царско мушкато - Pelargonium domesticum
Въпреки това, обаче по-голяма част от цветарите са на мнение, че напълно си заслужават усилията, които ще трябва да положите за отглеждането му, предвид невероятната гледка, която представлява, когато се разцъфти. Така, че ако имате необходимото време и желание да си отгледате един такъв екземпляр, то непременно трябва да го направите.

Царско мушкато.

Царското мушкато, е бързорастящо растение с неособено големи размери. То може да достигне до височина метър-метър и половина и широчина не по-голяма от 40-45 сантиметра. За да се развива пълноценно трябва да му осигурите подходящите условия за живот. Мушкатото се нуждае от обилна, разсеяна светлина. Най-добре го оставете през целия ден на слънце, като се стараете да не прекарва повече от 4 часа на пряка слънчева светлина. От важно значение, е и температурата в стаята. Най-добрите условия са 10-15 градуса през нощта и не повече от 20 през останалата част от денонощието.

Царското мушкато в стайни условияПоливане: през активния период умерено, като се изчаква почвата да започне да засъхва. Предозирането е опасно. Зимата поливането се преустановява.

Светлина: дръжте царското мушкато на умерено слънце. Зимата го преместете в прохладно помещение, където температурата не надвишава 10 градуса.

Грижи: от пролет до есен е хубаво да се наторява веднъж на две седмици със слаб разтвор на азотен тор. Есента се подкастря, а на пролет се пресажда. Не го дръжте на течение. Препоръчително, е да отглеждате Царското мушкато в стайни условия, тъй като ако го отглеждате навън, рискувате вятъра да пресуши почвата му, а силният дъжд да повреди крехките му стъбла.

Размножаване: с резници.

Царско мушкато – Pelargonium domesticum

Източник: gradina.bg

 

Отговорете