Любими видове мушкато – Сакъзче

Sakazche 4

Сакъзче – Pelargonium peltatum.
Познато е още като висящо мушкато. На външен вид ще го различите по-лесно от останалите две разновидности, защото е по-туфесто, с повече разклонения, листата по-дребни, а цветчетата – кичести в разнообразни цветове. Цъфти от средата на пролетта до началото на есента.

Поливане: изисква умерено поливане през активния период. Ако прекалите, растението може да хване гъбички. Зимата преустановете поливането.

Светлина: дръжте сакъзчето на слънчево място, за да е по-кичесто. Известно е още, че то вирее най- добре в райони, където сутрините и вечерите са по-хладни и влажни, а през деня е по-топло. Температури над 30 градуса не му се отразяват добре. Перфектните цветя за градини и балкони на директно слънце.
Грижи: Използвайте хумусна градинска пръст с добра пропускливост. През активния период може да го наторявате с тор за цъфтящи балконски растения. Пресажда се напролет. Винаги махайте прецъфтелите цветове, за да отворите място за нови цветчета. Пензирайте, за да имате по-големи туфи.

Размножаване:

Размножаването става чрез резници, които се взимат и вкореняват от август до края на март. Може да се размножи и чрез семена, но по-трудно.

Резниците се вкореняват директно в почвата. Преди да ги засадите е важно да ги оставите да изсъхнат добре за няколко часа. След това срежете отрязаното място на кръст, за да може по-лесно да пусне коренови мустачета.

При това размножаване спазвайте следните правила:
1. Вземете резници от майчино растение, което е отгледано на слънчево място и няма болести и вредители по него.
2. Използвайте полувдървени части на сакъзчето.
3. Преди да ги набучите в почвата оставете резниците около 4 часа да им изсъхне изрязаното място.
4. Не използвайте вкоренител!

Вредители: листни въшки и акари.

Сакъзче – Pelargonium peltatum

Съвети за оформление: Много красиви изглеждат например розовите висящи мушката до лилавите Peltafum-хибриди. За да постигнете „алпийски водопади“ слагайте минимум по 5 стръкчета в сандъче с дължина около 50-60см.

Източник: https://gradina.bg/

Отговорете