Луковичните растения след прецъфтяването им

Lukovichni

Луковичните растения след прецъфтяването им.

Зюмбюли.
Някой ви е подарил красива саксия с ухайни зюмбюли, на които много сте се зарадвали. Но какво да правите с тях, когато прецъфтят и вече нямат този прекрасен вид?
Първо, отрежете цветовете. Те вече са в тежест на растението и луковиците губят излишни хранителни вещества. Оставете растението още около месец в саксията. През този период го поливайте, за да не изсъхне.
След това прекратете поливането и оставете листата да пожълтеят и да изсъхнат. Внимателно извадете луковичките заедно с пръстта. Почистете ги, изсушете ги върху хартия и ги приберете на тъмно и прохладно място до есента. В края на септември ги засадете в градината. Те отново ще ви радват с цветовете и аромата си, но този път в цветната леха.

Луковичните растения след прецъфтяването им.

Лалета.
Защо лалетата се израждат и стават все по-малки след цъфтежа им? Има няколко причини за това:
Една от най-често срещаните причини е, че луковиците не се изкопават в продължение на години. Тази грешка е типична за начинаещите градинари. Резултатът не се забелязва през първите години, но след това се налага да се купуват нови луковици.

Появата на гъбични заболявания по луковиците води до тяхното израждане. Затова преди засаждането ги огледайте добре и отстранете негодните. Не си струва да се надявате, че болните луковици ще прораснат и ще цъфнат. Вместо това те могат да заразят и околните цветя.
Можете да ги обеззаразите като ги накиснете за 1 час в разтвор на калиев перманганат.
Заболяванията по картофите и доматите се предават на лалетата, затова не ги засаждайте на места, където преди това сте отглеждали тези култури.
За смаляването на лалетата допринася ненавременното изваждане на луковиците – прекалено рано, или прекалено късно. Изваждането им обикновено става веднага след като наземната част пожълтее и засъхне – юни, юли.

Луковичните растения след прецъфтяването им.

Лалетата се смаляват и поради засушаването или неправилното съхранение на луковиците. Те трябва добре да се изсушат на проветриво място. След това ги огледайте, почистете ги и ги съхранявайте почти до края на лятото при стайна температура. В началото на есента ги преместете (до засаждането им) на по-прохладно място.
Ако току-що закупените луковици са здрави, едри, тежки, но през първата година не цъфтят добре, проблемът явно е в засаждането. Това се случва при прекалено ранно или доста късно засаждане, а също така при плитко засаждане или при засаждане в суха пръст.

Ако пък всички правила по отглеждането на лалетата са изпълнени, но луковиците от година на година стават все по-дребни, причината може да е в ниското срязване на стръковете, поради което на стъблото остават малко листа. По този начин растението отслабва. Трябва да запомним: колкото са повече листата, толкова по-едра е луковицата и толкова по-силно ще бъде растението през следващата година. Трябва да срежем стъблото само с един или два листа, а останалите не трябва да пипаме. Така ще се наслаждаваме на прекрасни цветове!

Отговорете