Лимонено дръвче / Citrus x limon

Limon-kontejner

Лимонено дръвче / Citrus x limon.
Автор: фирма ГРИЙН ЛАНД ДИЗАЙН ЕООД

Разред: Sapindales
Семейство: Rutaceae

Лимонът принадлежи към цитрусовите овощни растения, към които спадат още портокалът, мандарината и др. Тези растения образуват пъпки, цветове и плодове през цялата година, а листата им са вечнозелени, макар и да се сменят през около три години. Ето защо често на едно лимоново дръвче може да се видят едновременно цветове, зелени и зрели плодове.

Цветчетата на лимона са снежнобели, много красиви и притежават силно благоухание. Лимоновите плодове не приличат на плодовете на другите овощни дървета, които се отглеждат в нашата страна. Ако обелим кората, ще забележим, че плодът е разделен на дялове. Всеки дял е съставен от вретенообразни торбички, пълни с ароматен и освежителен сок.

Лимонът (Citrus x limon) е хибридно цитрусово дърво с височина 5—10 m. Родината на лимона са Индия и Индокитай, страни, където винаги е топло. Лимонът не може да живее на студено и в България се отглежда в саксии, които се изнасят навън само през топлите месеци и се прибират, когато застудее.

Цветовете на лимона са нежнобели и уханни. Растат в изобилие, но само малка част от тях връзват плодове.

Лимонено дръвче / Citrus x limon.

За лимона най-благоприятни условия за нормална физиологична и репродуктивна дейност има под пъстрата сянка на овощни и декоративни видове. Подходящи са места и под лозници. Никога директно на плочника. Дървото е особено чувствително и към въздушни течения.

За да плододава растението, е много важна резитбата. Тя трябва да се прави от началото, така че да се оформят 3-4 второразредни летораста (разклонения) от стъблото с дължина до 20 см, а в следващите резитби да се оставят на всеки летораст по 2 клонки от трети и четвърти разред с дължина 12-15 см. Лимонът плододава на клонките от четвърти разред.
При добро гледане лимонът ще има 2 или 3 растежни импулса годишно, след всеки от които трябва да се извършва резитба. Тогава се оформят само последните, най-малки клонки, от които ще се развият плододаващите разклонения.

Лимонът цъфти обилно и ако го отглеждате с декоративна цел, оставете всичките цветове. Но ако искате да плододава, то тогава трябва да оставите 3- 4 цвята, разположени към върха на клонките, а останалите (пъпки и разтворени) да отстраните.
Най-благоприятната температура за развитие на лимона е между 18 и 25 градуса, поради това той не може да расте целогодишно на открито.
Препоръчва се през летния период да бъде изнесен на двора, в градината под шарената сянка на някое дърво, за да не прегори от пряката слънчева светлина.

През септември, когато времето започне да захлажда, го приберете в топла, южна стая и намалете поливането.

Лимонът се размножава чрез резници, въздушни отводи и присаждане.

Коментари (4)

Отговорете