ЛИГУСТРУМ

ligustrum

ЛИГУСТРУМ

LIGUSTRUM L. – Сем. OLEACEAE
Тук спадат няколко вида декоративни храсти, някои от които са много разпространени у нас, като се използват главно за оформяне на елегантни живи плетове.

Представляват средно или силно развити храсти с гъсти и изправени клони и прости, целокрайни срещуположни листа. При повечето видове листата се запазват през зимата, като опадват едва на пролет, когато от пазвите им покарват нови листа. Цъфтят с дребни бели цветчета, събрани в сложни гроздове. Плодът е черна, дребна ягодка.
Лигуструмът не е особено взискателен към почвата. Вирее добре на свежа, хранителна почва и на слънчево или полусенчесто изложение.

Размножава се чрез семена резници и присаждане.Чрез семена най-често се размножава L. vulgare. Семето се стратифицира и посява напролет на открито в рохкава земя. L. vulgare и L. ovalifolium  се вкореняват лесно чрез зрели резници напролет на открито. Вариететите на горните два вида , както и L. japonicum и L. licidum стават лесно от зелени резници през лятото. Вечнозелените и пъстролистни лигуструми , както и тези, отглеждани на високи стъбла, се получават чрез присаждане. За подложки се използват L. vulgare и  L. ovalifolium.  Присажда се на кози крак през март или на пъпка през лятото ниско или високо.

Арки от лигуструмЛигуструмът понасея добре силната резитба и това позволява да се оформят от него много хубави живи плетове, както и да се правят разни изкуствени форми, като пирамиди, конуси, кълбета и високи стъбла. За получаване на изобилен цъфтеж трябва да се реже дълго.

ЛИГУСТРУМ.

Използва се масово в градините и парковете за единично и групово засаждане, за основа на масивите , за подлес и най-вече за живи плетове. Разните изкуствени форми намират място в геометричните градини и по краищата и ъглите на цветните партери.
L. vulgare L. Отечество – Европа, Зап. Азия и Сев Африка. Среща се често у нас в диво състояние. Представлява силно разклонен храст, до 2 м висок с опадливи листа, които в по-топлите райони могат да се запазят до пролетта. Листата са яйцевидно-ланцетни, 3-6 см дълги, тъмнозелени. Цъфти през юни и юли с дребни кремавобели цветчета, събрани в изправени сложни гроздове. Той е най издръжлив на студ и подхожда за залесяване, като подлес и главно за живи плетове.

 Жив плет от лигуструмПо-красиви са неговите форми: L.v. var. aureum. Има жълти листа и черни плодове. L.v. var. glaucum. Листата са синкавозелени с бели краища. L.v. var. Atrivirens. Листата са 4-6 см дълги, запазващи се до късно през зимата и ставащи тъмно пурпурнокафяви. Издържа на суша повече от  L. vulgare и  L. ovalifolium. Служи главно за жив плет. L.v. var. lodense. Много гъст и нисък  храст – 50 см. Листата са тясно елипсовидни, тъмнозелени, 3-5 см дълги, запазващи се до късно и ставащи бронзовокафяви. L.v. var. pyramidale. Има изправен и гъст ръст. Служи за живи плетове.

ЛИГУСТРУМ.

 

L. ovalifolium Hassk. Отечество – Япония. Много красив вечнозелен храст с гъсти, изправени клони, до 3 м високи. Листата са елипсовидни 3-7 см дълги, лъскави, тъмнозелени. Цветовете са жълтеникавобели събрани в 5-10  см дълги, изправени сложни гроздове. Връзва червени плодчета.Този вид представлява чудесен храст за вечнозелени живи плетове. Той е малко чувствителен на студа и затова подхожда за по-топлите райони на страната, където заслужава да намери най-голямо разпространение. От него са известни много пъстролистни форми, от които по-интересни са: L. o. var. aurei-mardinatum. Листата имат жълти краища. L. o. var. elegans argenteum. Листата имат сребристи петна.

L. japonicum Thunb. Отечество – Япония и Корея. Представлява храст или малко дърво,  4-5 м високо, с едри, удължено сърцевидни, прилични на люляка листа. Те са 4-10 см дълги, лъскави, тъмнозелени. Цъфти през август с белезникави миризливи цветове, събрани в пирамидални сложни гроздове. Използва се за живи плетове, групи, единично и като алейно дърво за тесни улици. У нас почти не се среща защото е много чувствителен на студ. Може да вирее само в най-топлите райони. L. j. var. aurei-mardinatum. Листата имат жълти краища. L. j. var. exelsum superbum. Листата имат бялокремави петна. Това е един от най-хубавите сортове.

L. ionandrum Diels. Отечество – Китай. Красив вид с много дребни листа, които се поддават лесно на оформяне и по този начин от него могат да се получат идеални геометрични форми, като кълбета, пирамиди и др. Особено красиви са кълбетата отгледани на високи стъбла. Засадени в саксии, те се използват за декорация на интериори.

Коментари (31)

 1. Лигуструм можете да купите от всички разсадници и магазини от рода на Мосю Бриколаж, Баумакс и други подобни. Не е скъп. Миналата година си купих 5 бр. за около 4 лв. Зависи за колко дълга редичка ви трябват. Садят се на разстояние 20-тина см едно от друго.

 2. Здравейте, искам да помоля за съвет. След тази тежка зима нашия лигустриум измръзна, ако се изреже мн ниско дали ще се въстанови? Ако може да ми препоръчате нещо за да го запазим ще съм мн благодарна.

 3. При температури тази зима от -25 до -30 градуса измръзването е нещо обичайно. След такова измръзване е желателно да се изчака покарването на оцелелите пъпки от основата и всичко 5 см нагоре да се изреже. През май да се тори през 2 седмици с ъс изкуствен сложен тор със обилно поливане.

 4. Имаме много красива ограда от лигуструм, за съжаление в края на миналото лято се разболя .По листата му се появиха лилавеещи петна с дупчици в средата , и листата му опадаха преждевременно. Тази пролет новите листа също излизат болни, как да го спася?

 5. Знам че вече продават Лигуструм и другите растения в интернет, директно от производителя.

 6. Предлагам лигуструм в контейнери 110 бр. по 0.80 лв. Намирам се на международния път за Цариград на 40 км от Пловдив и Хасково. Телефон за връзка 0892791193.

 7. Продаваам жив плет Лигуструм овалифолиум
  по куриерски фирми до офис или на адрес
  на гол корен цена за 1бр. – 0,70лв
  100бр тежат 5кг
  Сега е идеално време за засаждане
  Упътване и съвети – http://www.hrasti.com

 8. Продавам лигуструм140см 2годишен0,80ст на едро по договаряне. Предлагаме личен транспорт.Предлагаме и проекти за направа на подземно и над земно напояване. Пловдив 0898555737 -0885169876

 9. Продавам Лигуструм вечно зелен височина120-130см с множество разклониния цена0,80ст. Цени на едро 0,70ст.Пловдив 0898481918

 10. Продава за жив плет Лигуструм овалифолиум От 1март 2012
  Цена 0, 70 лв/бр височина 100см,
  телефон за поръчки 0897 340 924 Мария Папазова
  Изпраща с наложен платеж по куриерска фирма до офис или на адрес.
  Богат избор от декоративни храсти – виж стр в интернет

  http://www.hrasti.com
  Разсадник Мария Папазова

 11. Не разбрах има ли лигуструм без да му опадат листата на есен, аз имам с падащи листа ЖИВ ПЛЕТ, СТРАХОТЕН Е

 12. Здравейте, искам да попитам за проблем с Лигуструма ми.
  От 3 години имам засадени храсти покрай оградата, подрязвам ги редов но 2-3 пъти в годината, но тази година от към оградата и в средата на храстите клоните са голи. Имат листа само отгори и на лицевата стана, даже и тези на лицевата са по редки.
  Какво да правя ако намаля драстично височината дали ще има ефект? Сега са високи около 1,30м.

 13. Изрежете ги на около 2 см. от земята и ще се оправят .
  Ако не се оправят има един препарат за унищожаване на плевели , напръскайте ги (трепе и вредители ) и след това може да се самозапалите с изсъхналите клонки откачалки такива !

 14. Продава за жив плет Лигуструм овалифолиум От 1март 2012
  Цена 0, 70 лв/бр височина 100см,
  телефон за поръчки 0897 340 924 Мария Папазова
  Изпраща с наложен платеж по куриерска фирма до офис или на адрес.
  Богат избор от декоративни храсти – виж стр в интернет:

  http://www.zeleno.bg/bg/firms/570-razsadnik-mariya-papazova.html
  Разсадник Мария Папазова

 15. Продава за жив плет Лигуструм овалифолиум От 1 октомври 2013
  Цена 0, 70 лв/бр височина 100см,
  телефон за поръчки 0897 340 924 Мария Папазова
  Изпраща с наложен платеж по куриерска фирма до офис или на адрес.
  Богат избор от декоративни храсти – виж стр в интернет:
  http://www.zeleno.bg/bg/firms/570-razsadnik-mariya-papazova.html
  Разсадник Мария Папазова

 16. Искам да си закупя японски лигуструм/ Ligustrum japonicum/.
  Може ли да ми каже някой от къде мога да потърся.

 17. За Татяна. В http://www.zeleno.bg в категориите декоративни разсадници и градински центрове има регистрирани над 150 фирми, все някоя ще ви свърши работа, прозвънете ги.

 18. Здравейте! Как се размножава Лигуструм Овалифолиум, и може ли човек сам да върши тази работа?

 19. До Любомир, можеш сам да размножаваш лигуструма. Трябва ти растения от който да вземеш клонки или т.нар. резници. Клонки се отделят при резитбата на растенията на съществуващи вече някъде храсти. Най доброто време за залагане на резниците в земята е есен да кажем някъде октомври или март месец. Може и през другите месеци да става, като изключим зимата но трябва да е на шарена сянка и да е влажно постоянно мястото около месец. Същността на процеса е след като имаш клончета от друго растение правиш всички клончета някъде около 15-20 см. долния им край, който ще е забит в земята трябва с една ножица да отрежеш под ъгъл и отгоре върха на клончето пак режеш. Частта, която влиза в земята трябва да е без листа. При набучени резници ще се виждат клечици с по няколко листа стърчащи 8.10 см. над пръстта. Мястото от където ще се слагат се обработва пръстта добре ,слага се пясък, може и малко тор, но и нищо да не се сложи едно добре обработена пръст пак става. След слагането мястото трябва да е влажно месец за да образува корени, дори и да опадат листенцата, когато се хване се образуват нови пъпчици. Аз вече две години пролет и есен като си режа живия плет си избирам по хубавите и дебели клечки за нови растения, като да кажем от 100 клечки-10 някъде не се хващат, което е добре за аматьорско изпълнение. За 50 метра , като си слагах плета преди 3 години дадох 350 лв.,та не ми се вадеха още 350 лв. и видях, че не е трудно, като се изключи постоянството. Да добавя, че като се разлисти резника, което значи, че се е хванал трябва да постой няколко месеца така в лехата преди да го разсаждаме, където искаме за да се развие добра коренова система и да кажем сме сложили клечки март месец, те са се развили до края на април но чакаме до септември като се пречупи времето и тогава сe разсажда.

 20. Продава за жив плет Лигуструм овалифолиум От 1 октомври 2014
  Цена 0, 70 лв/бр височина 50 -100см,
  телефон за поръчки 0897 340 924 Мария Папазова
  Изпраща с наложен платеж по куриерска фирма до офис или на адрес.
  Богат избор от декоративни храсти – виж стр в интернет:
  http://www.zeleno.bg/bg/firms/570-razsadnik-mariya-papazova.html
  Разсадник Мария Папазова

 21. Кефи ме пича, които ви упъти да се самозапалите с сухите клонки от храста;))

 22. Който иска да ми се обади на тел 0896171872 разполагам с неограничено количество лигуструм едногодишен гол корен за големи количства над 1000бр цена о,40лв,за бр вечнозелен супер качество

 23. Здравейте, бих искала да закупя от този храст, можете ли да ми помогнете? Също така искам да питам дали е сенкоустойчив, защото мястото на което ще го засадя е сенчесто през целия ден т.е. има голам кестен, който пази сянка!

 24. Здравейте, имам проблем с лигуструм в големи кашпи. Гледам го от 3 или 4 години , има 15 кашпи на открита тераса…, и не се развива добре, тази година започна да расте идеално и сега от месец вече вехне, седи умърлушен, а почвата е влажна..не знам какво да направя за да го спася. Благодаря Ви!

 25. В края на септември си посадих лигуструм. Имаха листа. След известно време листата опадаха.Въпроса ми е дали са се прихванали и как да разбера

Отговорете