Легенда за цветето на любовта зюмбюла (Hyacinthus)

giacint-legenda-zyumbyul

Легенда за цветето на любовта зюмбюла (Hyacinthus).

Зюмбюлът е цветето на любовта, щастието, верността и … скръбта. Името на цветето „зюмбюл“ на гръцки означава „дъждовно цвете“, но в същото време гърците го нарекли цветето на тъгата, а също и цветето на спомена за Хиацинт. С името на това растение е свързана древногръцка легенда. В древна Спарта Хиацинт известно време бил един от най-важните богове, но постепенно славата му избледняла и неговото място в митологията заел бога на красотата и слънцето Феб или Аполон. Легендата за Хиацинт и Аполон в продължение на хилядолетия остава една от най-известните истории за произхода на цветето.

Чаровният младеж Хиацинт — син на спартанския цар Амикъл и музата на историята Клио, бил любимец на Аполон. Богът на красотата учел младежа и го въвеждал в тайните на изкуствата и спорта. Веднъж двамата се забавлявали хвърляйки диск. Аполон гледал с възхищение с каква ловкост и прецизност мята диска Хиацинт и се радвал на успехите на своя любимец. Но Зефир, крилатото божество на източния вятър, бил ревнив към обичта, която изпитвал Аполон към младежа. С мощният си дъх отклонил хвърления от Аполон диск и той ударил смъртоносно Хиацинт в главата. Аполон бил обзет от неутешима скръб и за да увековечи спомена за своя млад приятел, превърнал изтичащата от раната и багреща земята кръв в прелестно пурпурно-лилаво цвете, чийто чуден аромат се разпространявал на далече, с чашка, във формата на лилия, която напомняла от една страна буквата „А“ (инициалът на Аполон), а от друга — „Y“ буквата на (Хиацинт).

Легенда за цветето на любовта зюмбюла.

В същата древна Гърция зюмбюлът се смята за символ на умиращата и възраждащата се природа. Според легендата, в основата на статуята на Аполон, където той е седнал на престола си, има олтар, където е погребано мъртвото момче Хиацинт.

Според друга по-късна легенда, по време на Троянската война, Аякс и Одисей едновременно предявяват своето право да притежават оръжието на Ахил след смъртта му. Когато съветът на старейшините несправедливо присъжда оръжието на Одисей, Аякс е толкова изумен, че се пробожда с меч. От капките от кръвта му израства зюмбюл, чийто венчелистчета приличат на първите букви на името Аякс – алфа и епсилон.

Персийският поет Фирдоуси постоянно сравнявал завиващите се венчелистчета на зюмбюла с косата на красавица. Той високо ценял аромата на цветето: нейната уста ухаела по-добре от лек бриз, а зюмбюлоподобната и коса имала по-хубав аромат от скитски мускус.

Дълго време зюмбюли се отглеждали само в градините на Изтока. Там те са популярни не по-малко от лалета. Зюмбюлът е разпространен в Гърция,Турция и на Балканите. Той е бил особено популярен в Османската империя. Оттам проникнал в Австрия, Холандия, а по-късно се разпространява и в цяла Европа. В Западна Европа, чаровният зюмбюл се появява през втората половина на 17 век, най вече във Виена.

Легенда за цветето на любовта зюмбюла.

В Холандия зюмбюлът се появява случайно с корабокрушение на кораб, на който имало кутии с луковици, счупени и изхвърлени на брега от бурята. Те по-късно покълнали, разцъфтяли и се превърнали в сензация. Това било през 1734 г., когато треската за размножаване на лалета започнала да охладнява и се чувствала необходимост от появата на ново цвете. Така той се превърнал в източник на големи приходи, особено когато случайно успели да култивират двоен зюмбюл.

Много се увлекли по зюмбюла и в Германия. Потомъкът на хугенотите, градинаря Дейвид Буше, който имал прекрасна колекция от иглики, започнал да отглежда и зюмбюли. През втората половина на XVIII век, той организирал в Берлин първата изложба на тези цветя. Зюмбюлите така запленили въображението на берлинчани , че много от тях се заели старателно да ги отглеждат. Това се превърнало в модерно занимание. Още повече че Буш бил многократно посещаван от крал Фридрих Вилхелм III. Търсенето на зюмбюли било толкова голямо, че те са отглеждали в огромни количества.

Във Франция, където цветето също много се разпространило, зюмбюлите през 18-ти век се използвали дори за отравяне на тези лица от които се опитвали да се отърват. Обикновено предназначеният за това букет напръсквали с нещо много токсично и набелязаните за отравяне цветя се поставяли в будоара или спалнята на жертвата.

Вижте още Легенди за цветя.

Коментари (1)

  1. Аз се казвам зюмбюла не исках това име, но като прочетох по подробно реших да си го запазя.

Отговорете