Легенда за спатифилума – щастието на жените

Legenda-Spatifylum

Легенда за спатифилума – щастието на жените.

Някои сортове на спатифилума (Spathiphyllum), популярно са наричани знаменосец, а практически почти всички наричат тези растения на галено „цветето на женското щастие“.
Има няколко обяснения за това. Едно от тях, най- трогателното и романтичното е сравняването на венчелистчето (листа обгръщащ съцветието) с женска длан, а другото обяснение се базира на фалическата форма на съцветието. С тази фалическа форма са свързани и много легенди още от древни времена. Така или иначе, но се смята, че най-добре е да се подари спатифилума на млада жена, на която той със сигурност ще донесе късмет, на неомъжената жена ще помогне да намери любовта си, а на тази, която още няма деца да забременее.

Легенда за спатифилума – щастието на жените.

Лилия на мираСмята се, че спатифилумът, получен като подарък, носи благодат в личен план и дългоочакваното от жените щастие. Щастието идва в къщата по време на периода на цъфтеж. Така че е необходимо да се грижите за цветето с любов! От древни времена, жените вярвали и се надявали, че това растение спатифилум ще им донесе късмет и женско щастие. Това цвете може и трябва да се подарява само на момичета или жени, на които искате да пожелаете много щастие. А мъжете по този начин могат да намекнат за чувствата си. Спатифилумът може да се подари и в единичен екземпляр, въпреки че изглежда страхотно и в сборна композиция.

Спатифилумът е наричан още Лилия на мира, според английското си название. Той е добре познато стайно растение у нас. Действа като пречиствател на въздуха от много и разнообразни замърсители на околната среда. Пречиства въздуха в дома като бензол, формалдехид и трихлоретилен. Може да пречисти въздуха в една средно голяма стая от 15 квадратни метра.
Спатифилумът е непретенциозно растение, което не изисква много грижи, за да е щастливо и да изглежда здраво. Трябва да се полива само когато почвата е суха, предпочита слънчево място, но не пряко осветено от слънчевите лъчи.

Вижте още Легенди за цветя.

Коментари (9)

  1. Много го харесвам изглежда и то мен-много бързо расте и много цъфти, лесно се
    гледа

  2. Много го харесвам, но явно то не ме харесва….не цъфти, листата са провиснали…просто не върви.

  3. Интересни митове. Сега вече знам на кого да го подарявам. Благодаря.

  4. Хубава легенда, и цветето е хубаво, но и моите (имам 2) не цъфтят за съжаление.

  5. Много ми харесва 🙂 Бихте ли ми дали съвети относно отглеждането – на каква температура и т. н. Благодаря предварително!

  6. Подариха ми, полудя много листа, много цвят, хо цвета зелен ! Дайте съвет, моля !

  7. Най трогателно е да ти подарят специално това Цвете, и то да е от собственика на една малка пивоварна, на една обикновена жена . Цветето Спатифилум се спука да цъфти.

Отговорете