Легенда за спатифилума – щастието на жените

Legenda-Spatifylum

Легенда за спатифилума – щастието на жените.

Някои сортове на спатифилума (Spathiphyllum), популярно са наричани знаменосец, а практически почти всички наричат тези растения на галено „цветето на женското щастие“.
Има няколко обяснения за това. Едно от тях, най- трогателното и романтичното е сравняването на венчелистчето (листа обгръщащ съцветието) с женска длан, а другото обяснение се базира на фалическата форма на съцветието. С тази фалическа форма са свързани и много легенди още от древни времена. Така или иначе, но се смята, че най-добре е да се подари спатифилума на млада жена, на която той със сигурност ще донесе късмет, на неомъжената жена ще помогне да намери любовта си, а на тази, която още няма деца да забременее.

Легенда за спатифилума – щастието на жените.

Лилия на мираСмята се, че спатифилумът, получен като подарък, носи благодат в личен план и дългоочакваното от жените щастие. Щастието идва в къщата по време на периода на цъфтеж. Така че е необходимо да се грижите за цветето с любов! От древни времена, жените вярвали и се надявали, че това растение спатифилум ще им донесе късмет и женско щастие. Това цвете може и трябва да се подарява само на момичета или жени, на които искате да пожелаете много щастие. А мъжете по този начин могат да намекнат за чувствата си. Спатифилумът може да се подари и в единичен екземпляр, въпреки че изглежда страхотно и в сборна композиция.

Спатифилумът е наричан още Лилия на мира, според английското си название. Той е добре познато стайно растение у нас. Действа като пречиствател на въздуха от много и разнообразни замърсители на околната среда. Пречиства въздуха в дома като бензол, формалдехид и трихлоретилен. Може да пречисти въздуха в една средно голяма стая от 15 квадратни метра.
Спатифилумът е непретенциозно растение, което не изисква много грижи, за да е щастливо и да изглежда здраво. Трябва да се полива само когато почвата е суха, предпочита слънчево място, но не пряко осветено от слънчевите лъчи.

Вижте още Легенди за цветя.

Коментари (8)

  1. Много го харесвам изглежда и то мен-много бързо расте и много цъфти, лесно се
    гледа

  2. Много го харесвам, но явно то не ме харесва….не цъфти, листата са провиснали…просто не върви.

  3. Хубава легенда, и цветето е хубаво, но и моите (имам 2) не цъфтят за съжаление.

  4. Много ми харесва 🙂 Бихте ли ми дали съвети относно отглеждането – на каква температура и т. н. Благодаря предварително!

  5. Подариха ми, полудя много листа, много цвят, хо цвета зелен ! Дайте съвет, моля !

Отговорете