Легенда за божура

bozhur-legenda

Легенда за божура.

За божура (Paeonia) легенди колкото искаш, има всякакви, китайски, индийски, пакистански. Но ние като европейци ще се спрем на една европейска легенда.

Богинята Флора се готвела да предприеме пътешествие и решила да си избере помощник. Такъв, който да я замества по време на нейното отсъствие. За да направи това, тя събрала съвет и поканила представители на всички цветя. Всички цветя пристигнали навреме, само розата закъснявала. Но когато тя се появила, участниците били изумени от нейното великолепие и започнали да я убеждават тя да стане заместник на богинята.

Само божурът бил против, защото той смятал че превъзхожда розата във всяко едно отношение. Той се надувал и напомпвал за да надмине розата, ако не по красота и аромат, то поне по големина. Всички били поразени от неговата дързост и цветята избрали розата за помощник на Флора. Тогава божурът започнал гръмко да протестира и така се разбушувал, че Флора не могла да се въздържи:
– Гордо и глупаво цвете! – казала тя.
– Остани заради своето самодоволство винаги толкова тлъст и надут, както сега. И нека нито една пеперуда да не те докосне с целувка, нито една пчела да не вземе мед от венчето ти и нито едно момиче да не те притисне към гърдите си! Говори се, че чак тогава божурът се изчервил от срам. Оттук идва и поговорката: „Червен като божур“

Легенда за божура.

Но все пак на богинята Флора не и се получило, нищо от това не се случило – божурите цъфтят, пчелите с желание кацат върху тях, а хората обичат да засаждат тези цветя и да правят букети от тях. Легендата си остава легенда, но по красота на формата, окраска на цветовете, аромата и елегантната зеленина, на божура му принадлежи по право едно от първите места сред най-добрите градински многогодишни растения. За лечебни цели е подходящ само божура с лилави цветове. За медицински цели се използват цветовете и корените.

Вижте още Легенди за цветя.

Коментари (2)

  1. За Блага. В http://www.zeleno.bg в категориите декоративни разсадници и градински центрове има регистрирани над 150 фирми, все някоя ще ви свърши работа, прозвънете ги.

Отговорете