Легенда за Антуриума – цветето фламинго

Anturium-legenda

Легенда за Антуриума – цветето фламинго.

Една древна легенда разказва, че жесток владететел се влюбил в много красива девойка, но тя отказала да се омъжи за него и в последствие се превърнала в цветето Антуриум (Anthurium). Как се случило това: владетелят нападнал селището, където живеела девойката с нейното семейство и я отвлякъл. В деня на дълго подготвяната сватба се събрали видни гости. В тяхна чест запалили тържествен огън. Красивата девойка не могла да понесе раздялата със своите близки и с червената булчинска рокля в която била облечена се хвърлила в огъня.

Тогава бог пленен от нейната красота и преди да падне в пламъците я превърнал в червен на цвят антуриум, деликатен, красив и изящен каквото било и самото момиче. След това всички нейни близки се превърнали в гъста и непроходима тропическа гора за да я предпазят от жестокия владетел. Струите вода, които оттогава постоянно капят от листата на растението – това са сълзите на нейните родители, които никога не могли да я прежалят. А девойката, превърната в Антуриум, разцъфтява всяка година за да радва всички наоколо със своята красота.

Антуриумът, включващ над 900 вида, разпространени в Централна и Южна Америка е стайно растение от семейство Змиярникови (Araceae). Името Антуриум идва от гръцкото „anthos“ -цвят и „oura“ – опашка. Цветовете на антуриума имат сърцевидна форма и са атрактивно оцветени в различните оттенъци на розово, червено до тъмно виолетово, при някои видове те са бели или зелени. Антуриумът също е наричан цвете-фламинго. Може да цъфти през цялото лято, при подходящи условия. Хибридите на антуриум „Андре” могат да цъфтят и целогодишно. Прецъфтелите съцветия е по-добре да се отрежат, за да не отслабва растението. След като прецъфти, оплодените цветове образуват сочни ягодоподобни плодове, ярко оцветени при някои видове.

Легенда за Антуриума – цветето фламинго.

Антуриумите предпочитат силно филтрираната светлина, като е задължително да се предпазват от преки слънчеви лъчи. Те обичат обилно поливане, повърхностния слой трябва да засъхне между две поливания, но в дълбочина субстрата не трябва да пресъхва. За да имаме обилен цъфтеж през зимния период, през септември намалете поливането, влажността се поддържа в рамките на 80-85%, а температурата се понижава до 16-18°C. През януари плавно я повишете до 20-25°C. През летния период оптималните температури да са около 20-28°C и не по-ниски от 18°C.

Антуриумът в някои букети е просто незаменим. Той придава богат, стилен и строг изглед едновременно. Букет с антуриум е подходящ за много случаи – всички онези, при които искате да акцентирате върху неговата оригиналност и уникалност. Разбира се, антуриум е хубав подарък за интересна жена , но той е цветето, което също е идеално и за букет за мъже.

Антуриумът е красиво растение. Той е незаменимо луксозно и необичайно цвете. Отглеждането му в домашни условия струва много усилия, но те си струват.

Внимание: Антуриума, както и всички змиярникови е отровен, особено младите листа. Те могат да предизвикат повръщане, стомашно-чревни разстройства и кожни обриви.

Внимавайте, ако имате малки деца да нямат пряк достъп до растението.

Вижте още Легенди за цветя.

Отговорете