Какво трябва да знаете, когато купувате посадъчен…

hvoya-darvo

Какво трябва да знаете, когато купувате посадъчен материал за дървета и храсти.

Когато решите да засадите нови дървета и храсти в градината си, започнете с избора им. Добре е те да не изискват особени грижи, защото градината трябва да носи радост и удовлетворение, а не само физическо натоварване.

Ако мястото не е голямо, внимавайте какво засаждате – някои иглолистни дървета израстват толкова, че останалите страдат от липсата на светлина. Затова преди покупката им в разсадника, трябва да сте наясно с размера им. Важно е да се изберат такива сортове, за да не може след 20 години да засенчат цялата градина. Преди да засадите голямо дърво, се замислете как след това ще го изкоренявате, ако заеме цялото пространство и се наложи да го отсечете.

Вечнозелените дървета не изискват особена грижа. Тяхната корона се оформя с години и не изисква орязване. Ако засадите ела, хвойна, тис и туя, с тях градината ви ще стане още по-красива.
Ако при оформянето на алеята използвате разнообразни форми на компактни иглолистни – пълзящи, издължени, сферични, ще се получи много ефектна композиция, която ще изглежда страхотно цяла година.

Какво трябва да знаете, когато купувате посадъчен материал за дървета и храсти.

Един съвет: добре е да не купувате иглолистни дървета и храсти с открита коренова система, която често се поврежда при пренасянето им, а в контейнери. Само че се убедете, че те не са повредени и корените им не са се показали навън. По този начин след засаждането им те по-лесно ще привикнат към новото им място. Избирайте такива с без увяхнали листа и болни клони. Не избирайте и най-едрите – обикновено те се прихващат най-трудно.

Отговорете