Кумкуат – отглеждане в домашни условия

Kumkuat

Кумкуат – отглеждане в домашни условия.

Кумкуат /в превод от китайски „златна ябълка“/ или кинкан е вечно зелено цитрусово дръвче. Очарователно растение с плътна корона от ярко зелени листа и ароматни бяло-розови цветове. В периода на плодоносие кумкуатът е покрит  с неголеми оранжеви или жълти плодове. Плодът на кумкуата е символ на гръцкия остров Корфу.

Особена популярност кумкуатът има сред специалистите създаващи бонсаи. Желаещите да отглеждат едно толкова красиво растение се интересуват от редица въпроси: възможно ли е сами да осъществят отглеждането на кумкуат в домашни условия и как да се грижат за него?

Кумкуат в домашни условияГрижи за кумкуат в домашни условия. Растението е доста взискателно към условията на отглеждане. За успешна вегетация на растението в домашни условия следва да се създаде необходимият микроклимат.

Осветление.
Кумкуатът предпочита разсеяна светлина през лятото и преки слънчеви лъчи през зимата. Ако през зимните месеци светлината е недостатъчна следва да се създаде допълнително изкуствено осветление.

Температура на въздуха.
Оптималната температура за отглеждане на дръвцето е през лятото между 25 и 30 градуса С, а в зимния период не по – малко от 15 градуса. С цел избягване прегряването на грунда се препоръчва саксията с растението да се постави в стърготини или пясък.

Влажност на въздуха.
Необходимо е на растението да се обезпечи влажен въздух с помощта на редовно пръскане на короната с вода със стайна температура.

Кумкуат – отглеждане в домашни условия.

Поливане.
Кумкуатът обича обилно поливане. През пролетта и през лятото дръвцето се полива почти всеки ден, като се следи почвата да остане влажна. Зимата количеството поливания се свежда до 1-2 в седмицата. Използва се само чиста вода.

Подхранване.
Тук действа просто правило: колкото по – малка е саксията и размерите на растението са по-големи, то толкова по-често то се наторява. В топлия период от времето тор се внася два-три пъти в месец, а през по-хладния период – веднъж на месец и половина. За подхранване е подходящ разтвор от минерални торове: в 1 литър вода се добавят 2 грама амониева селитра, калиева сол и 5 грама обикновен суперфосфат.

Размножение на кумкуата. В домашни условия кумкуатът , както и другите цитрусови се размножава чрез присаждане, наслояване и чрез изрезки /калеми/. При това е установено, че отглеждане на новото растение от калем или чрез наслояване кумкуатът започва да ражда плодове по – рано, а отгледаните чрез присаждане растения растат по – здрави и по – силни.

Присаждане.
Кумкуат, плодовеРастението се присажда в края на зимата преди да започнат да растат новите клонки, но не по-често от веднъж на три години. За присаждането се подготвя съд с голям обем. На дъното му се поставя дренажен слой, след това слой плодородна земя. Внимателно се освобождават корените на дръвцето заедно с част от предишната земя /във вид на земна топка/ и се извършва прехвърлянето на растението в новата саксия. Образувалите се празнини между стените на съда и земната топка с корените на растението се запълват с почвена смес като тя леко се уплътнява. Две седмици след присаждането кумкуатът се прехвърля на топло и сенчесто място.

Как да се опрашва кумкуат? Цветовете на кумкуата са двуполови, поради което е възможно самоопрашване. Но за по резултатен кръстосан метод на опрашване на кумкуата е по-добре да се отглеждат у дома две растения. При преместване на растението в топлия период в градината или в лоджията е възможно опрашване и с помощта на насекоми.

Коментари (13)

 1. Здравейте! Интересуваме ме това китайско дрьвче. Как да си го поръчам!

 2. Като опадат плодовете отстраняват ли се клончетата на които са били плодовете?

 3. Здравейте! Интересуваме кога започва да цъфти това дръвче?

 4. Ot stebloto na moq kumkuat porasnaha 2 klonki s bodli.Predpolagam e rastenieto podlojka.Kakvo da gi pravq da gi otreja ili da gi oblagorodq?

 5. Здравейте,
  ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

  ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
  GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

  Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа. Поздрави,

 6. Искам да попитам ,листата ми на кумкуата изсъхнаха и клоните също ностеблото е зелено.Как да го спася?

 7. Листата на кумкуата ми падат масово.Как да го спася,или е нормално?Не са пожълтели,падат зелени.

Отговорете