Култивиран (сладък) кестен

kesten-zeleno-bg

Култивиран (сладък) кестен.

Любителите на красотата и здравословния начин на живот обръщат специално внимание на кестена. Той прекрасно декорира градината и е отличен доктор. Това е така, понеже прекият контакт с кестените може да ни зареди със сила и бодрост през целия ден, а плодовете му са много полезни за здравето.
Да уточним: красиво цъфтящите дървета в парковете и на улиците не са този сорт, за който става дума тук, а се наричат конски кестени, чиито плодове не се ядат, но се използват за лекарство. Независимо, че са сходни със сладкия кестен, тези дървета са от различен вид, дори от различни семейства (сладкият кестен се отнася към семейство Букови).

Кестените достигат до 35м. в зависимост от вида и сорта. Цъфтят с красиви цветове. Съцветията им ухаят от края на май до средата на юли.
Плодовете на кестена са побрани в черупка, защитена с бодли. Когато узреят, черупките се разтварят – вътре има от едно до три плодчета.
При засаждането на кестени имайте предвид, че под младото дръвче трябва да отделите място не по-малко от 3 м. в диаметър, дори повече. Само тогава то може да оформи разклонена корона. Та кестенът ще цъфти обилно и ще дава добри плодове. Расте добре в повечето видове почви, с изключение на варовитите. Непретенциозен е към вятъра, замърсения въздух и е студоустойчив.

Два–три пъти през сезона трябва да се разрохква почвата около кестена и при нужда да се полива. През есента около него се мулчира с 10–12 см. торф, листа или дървесна кора. Ако искате дървото в градината ви да има пищна корона, рано напролет подстрижете горните клони. Като подрязването трябва да е на ¼ от дължината им.

Коментари (5)

 1. Широко известно е че Петър Димков, непрекъснато носел в себе си кестени, заради благотворното им влияние върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система.

 2. Ядливите кестени съдържат минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали – калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиции. В тях се съдържа сериозно количество лецитин, който е важен за паметта, предпазва от сърдечно-съдови болести, улеснява метаболизма и действа противо-стресово.
  Накратко: освен вкусни, кестените са изключително полезни!
  Хапвайте ги: печени, варени, приготвени на супи, ястия, сладкиши – така както ви харесват.

 3. Здравейте,
  ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

  ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
  GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

  Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа. Поздрави,

Отговорете