Ктенанте е чудесно за декоративно озеленяване

Ktenante
Ctenanthe oppenheimiana

Ктенанте е чудесно за декоративно озеленяване.

Растението Ктенанте с разкошните си листа е чудесно за декоративно озеленяване на домове и офиси.

Ктенанте (Ctenanthe) е многогодишно тревисто растение с произход Бразилия. Името произлиза от гръцката дума гребен (χτένα), защото прицветниците му приличат на гребен. Листата са големи, асиметрини, овални или овално-удължени. Те са с кадифена повърхност и със зелени шарки. Отдолу листата са виолетови или винено-червени. Вечер листата се изправят. Цветовете му са дребни, невзрачни, бледо-лилави, в класовидни съцветия.

Ктенанте, също като калатеята е атрактивно, но трудно за отглеждане цвете. То не обичат пряката слънчева светлина, температури под 15 градуса, студа и твърдата вода. Най-често в домашни условия се среща трицветната Ctenanthe oppenheimiana с листа на петна и с цвят на сметана.

Ктенанте, грижи.

Светлина: Частична сянка, на силна светлина цветовете на растенията избледняват. Не излагайте на пряка слънчева светлина. През зимата дръжте цветята на осветено, но не много слънчево място.

Температура: равномерно топло, внезапни застудявания могат да увредят тези деликатните растения. Оптимална 18- 20 градуса, минимална 15 градуса, максимална – 25 градуса. Рязкото застудяване предизвиква отпускане на листата и те стават по-уязвими за нашествия на паразити!

Поливане: редовно и обилно – през цялата година – да не се засушава! – с хладка, филтрирана вода. Поддържайте почвата влажна през цялото време, ограничете поливането през зимата. Използвайте мека чешмяна вода.

Влажност на въздуха: пръскайте листата редовно. Оградете саксията с влажен торф.

Пресаждане: Пресаждайте през пролетта на всеки две години.

Размножаване: Разделете растенията, когато ги присаждате. Покрийте саксията с новото растение с найлон и поддържайте достатъчно топлина, докато се захване.

Опасности: Въздушни течения; Ниска въздушна влажност; Засушаване; Подгизване.

Проблеми:  Ако листата се завият и покафеняват, причината е ниска въздушна влажност.

Вредители: Листни въшки – появяват се лепкави отлагания по долната страна на листата. Листата се изтриват с влажна кърпа и се пръска с инсектицид.

Болести: Ботритис – гъбично заболяване. Профилактиката е добро проветряване.

Красиви стайни цветя ще намерите в 🌳 Градински центрове  и 💐 магазини за цветя регистрирани във фирмения каталог на Зелено БГ.

Отговорете