Кротон (Кодиемум)

Kroton

Кротон (Кодиемум).

Кротонът (Codiaeum variegatum), който расте като естествена флора в Полинезия, Цейлон и Индия, е безспорен любимец като стайно растение и има защо. Ярката окраска на листата и широкия спектър на формите им го извисяват над повечето останали растения, но той може да носи колкото радост, толкова и разочарования. Гледа се единствено видът Кодиеум вариагатум пиктум (C. variagatum pictum) в цялото му многообразие. Стволът на кротона с времето става дървесен, листата са жилави и на пръв поглед непоклатими, но само малко да не му се угоди, и той е готов буквално за един час да изрони всичките си листа, които за жалост не израстват на ново.

Кротоните силно се различават един от друг по формата на листата, които може да са кленовидни, широкоовални, почти линейни, с гладка или назъбена периферия. Багрите са също тъй разнообразни – чисто червени или жълти, на червени, жълти или бели петна, с какви ли не нюанси, така че почти няма да видите два еднакви кротона. За добруването на това растение има две основни правила: силно осветление, за да се обагри ярко, и висока въздушна влажност, която не е нужна само за доброто нарастване, а и като предпазно средство срещу червеното паяче.

Кротон (Кодиемум).

Кротон По време на растежа почвата на кротона трябва да е неизменно влажна. Не го поливайте със студена вода, а използвайте мека и хладка. Пазете го от студени въздушни течения. През пролетта и лятото го подхранвайте на две седмици.
• Ако връхчетата на листата покафевеят, значи почвата е прекалено суха.
• Ако цялата периферия стане суха и чуплива – температурата е прекалено ниска.
• Ако листата не се багрят добре или губят цвета си, значи растението не получава достатъчно светлина.

Периодически проверявайте под лупа обратната страна на листата за наличието на червено паяче и при най-слабо подозрение избършете всички листа с парче памук, натопен в лавандулов спирт или друг алкохол. Може да използвате и специалните инсектициди, които се продават в цветарските магазини. Кротонът се размножава от връхни резници, натопени във вода през пролетта и лятото.

Изисквания
През зимата температурата да не пада под 16оС. Светлината да е възможно най-силна, но все пак да се пази от летните слънчеви лъчи. И да не се пръска на слънчева светлина, за да не прегарят листата. През зимата поливането да се намали. Като се внимава само да не пресъхне почвата. Често пръскайте с вода листата. От време на време ги измивайте с чиста влажна кърпа. Пресаждайте през пролетта. Но само ако сте убедени, че на корените им е тясно.

Коментари (15)

 1. Скоро ми подариха кротон и много ми харесва. Още е малък, но ще полагам много грижи за него за да порасне.

 2. Моят беше загинал с окапали листа, но непрекъснато полагах грижи – смених саксията, почвата и сега е много хубав, обича да го пръскам . Благодаря че има такъв сайт.

 3. От скоро имам кротон и много му се радвам. Има красиви шарени листа.иска много светлина и редовно оросяване.

 4. Имам кротон от една година,но това лято го изкарах на вън под асмата и той достигна височина 160 см. Листата му са големи с жълти нишки. Дори сега е напъпил и ще цъфти, но дали така се казва-не знам. В профила ми във фейсбук има снимка-вижте го (имейла ми е Genoveva Miteva).

 5. Здравейте,
  имаме кротон, който вероятно позимръзна по празниците и сега листата му са се оклюмали и увиснали. Дали мога да направя нещо за него и дали има шанс да се оправи? Растението е много красиво и ни е много яд.
  Благодаря!

 6. Здравейте, искам да попитам дали моето цвете е загинало, окапали са листата и има малки пъпчици по стъблото как да продължа да се грижа за него?

 7. Имам кротон от близо месец. От няколко дни листата му оклюмаха. Полях го само малко в чинийката. Дали мога да го спася? Иначе преди поливането си беше добре. Моля ви, ако някой знае какво съм сгрешила, да ми помогне!

 8. Здравейте,
  счупи се клонче от кротона ми. Някой знае ли как да постъпя , за да пусне жилки и да го посадя?

 9. Имам кротон от половин година, но постепенно листата му окапаха! Как да го съживя?

  1. Здравейте,
   В Zeleno BG, в категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ 🌳има представени 61 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие: https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/
   Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

 10. Здравейте! Отскоро имам картон. Как се полива точно, в чинийката ли или и в самата саксия се оросява?

Отговорете