Кросандра – тропическа красавица

Krosandra

Кросандра – тропическа красавица.

Кросандра е растение от семейство Акантови. Разпространено е в природата като храсти и полухрасти с ярки подредени в линия жълти, оранжеви или червени цветове. Районите на тяхното естествено обитаване са тропиците на източното полукълбо, Африка и Индия.
Като стайно растение обикновено се отглежда сорт, получен от вида фуниевидна кросандра (Crossandra infundibuliformis). По-рано това цвете се е считало като капризно и малко пригодно за отглеждане в домашни условия. В последно време обаче в продажба са се появили нови сортове кросандри. Те са по-устойчиви и грижите за тези тропически красавици са по-прости.
Листата на кросандра са гланцови, тъмно зелени. Даже и без цветове растението изглажда достатъчно декоративно. Цъфтенето на кросандра е продължително и при достатъчно добри условия е целогодишно с малко прекъсване в периода на почивка. Съцветията са класовидни със зелени венчелистчета. Цветовете са фуниевидни, ярки с наситени багри. Постоянно се появяват нови цветове в съцветието, които се задържат дълго.

Грижи за кросандра
В домашни условия отглеждането на кросандра не е сложно. Необходимо е добре осветен прозорец и често поливане и торене на растението.

Осветление
Кросандра е светлолюбиво растение и предпочита ярка, но разсеяна светлина.

Температура
Растението е топлолюбиво. През пролетта и лятото кросандра предпочита температури в интервала 22 – 27 градуса С, през есента се препоръчва малко да се намали температурата на стаята, но не бива да слиза под 18 градуса С.

Кросандра – тропическа красавица.

Влажност на въздуха
Влажността следва да бъде повишена. Растението расте добре в съседство с аквариум. Може да се използват всякакви начини за овлажняване на въздуха. В горещо време се нуждае и от напръскване, като водата не трябва да попада върху цветовете.

Поливане
Кросандра се полива през пролетта и лятото в периода на активен растеж с мека вода със стайна температура, когато в контейнера засъхне повърхностния слой на почвата. През зимата, когато растението в състояние на покой, поливането продължава, но вече е много умерено.

Торене
В периода на растеж и цъфтене кросандрата се наторява ежеседмично с комплексни торове за цъфтящи стайни растения.

Пресаждане
Младите растения се пресаждат ежегодно /през февруари – март/ а възрастните растения може да се пресаждат по-рядко, веднъж на 2-3 години. Това се отразява добре на растението. В саксията трябва да има добър дренаж. С времето растението се издължава и губи хубавата си форма. В този случай е необходимо вместо стария храст да се използват за вкореняване млади леторасли.

Почва
За пресаждане на кросандра се използва рохка смес подготвена от почва обогатена с листа, компост, торфена почва и пясък в съотношение 2:2:1:1. Ще стане и субстрат подготвен от торфена почва, торф и пясък в равни пропорции.

Кросандра – тропическа красавица.

Подрязване.
Съветът е, младите растения да се подрязват често с цел образуване на пищен храст. След цъфтенето клонките се подрязват около една трета от дължината им.

Период на покой.
Кросандра може да мине и без период на покой. При достатъчно осветление и редовно торене тя може да цъфти и през зимата. Кроснадра обаче може да бъде изпратена и на покой след намалението на светлата част от деня. През октомври започнете да поливате растението по-малко, и спрете теренето. Растежът ще се прекрати. Температурата на покой не следва да е по-ниска от 18 градуса С. В началото на февруари кросандра може да бъде пресадена и скоро тя ще ви зарадва с буен цъфтеж.

Размножение
Кросандра се размножава през пролетта чрез семена и чрез калеми /изрезки/ – върхови и стеблени. Калемите се подбират около 8-10см на дължина. Те се вкореняват доста лесно във вода или субстрат в рамките на 2-3 седмици при температура 20-22 градуса С. След вкореняването се прищипват за да се образува храст.
Болести и вредители. При наднормено пръскане, кросандра може да са повреди от различни видове листови плесени. Повредените листа е необходимо да бъдат отделени и растението да се напръска с фунгицид. Растението може да бъде повредено и от листни въшки и арахноидни кърлежи. Това обикновено се случва при сух въздух.

Възможни проблеми
При много сух въздух се получават кафяви връхчета, свиване на листата и тяхното опадване. При студен въздух и студени течения листата опадват. При поливане над нормата се получават кафяви петна по листата и цветята. При недостиг на хранителни вещества листата могат да пожълтеят, но съхраняват своята гъвкавост или пожълтяват и опадва. В този случай е достатъчно растението да се натори.

Отговорете