Красиви катерливи – Вистерия/Глициния (Wistеria)

Katerlivi-Wisteria

Вистерия / Глициния (Wistеria)

Глицинията (Wistеria) е много красив лианов храст покрит с провиснали гроздове от сини, лилави, розови или бели цветове. Може да ви разочарова, ако не го подкастряте правилно.

Вистерия / Глициния (Wistеria) се катери като увива стъблото си по посока на часовниковата стрелка около всяка възможна опора, като може да достигне височина 20 метра и 10 метра ширина. Вистерията е известна с бързия си растеж. Обича слънчеви или полуслънчеви изложения. Нужно е да се осигури конструкция, по която да си вплита клоните. Вистерията се катери бързо и покрива стени, огради, дървета. Пълзи само със спирално завиване.

Цъфти почти през целия летен сезон. С любителски цели глицинията се размножава чрез семена и зелени резници. Семената се съдържат в големи окосмени бобови шушулки, но те бавно поникват, затова се предпочита вегетативното възпроизводство. Може да се размножава и чрез отводи. Гъвкавите странични клони се извиват и заравят в почвата. Не се отделят и прекъсват от майчиното растение до една година.

Глициния (Wistеria)

Отговорете