Красиви катерливи – Текома

Uvivni-Tekoma

Красиви катерливи – Текома

Текома /Tekoma Campsis radicans/ е много красив зимоустойчив храст, който се увива и расте нагоре по стени, огради, къщи. Расте на слънчеви места, но може да издържа и полусянка. Тази пълзяща увивна лиана поразява с обилния си цъфтеж през август и септември. Цветовете и, оцветени ярко в оранжево и с формата на тромпет са много красиви и атрактивни.

Непретенциозна е за отглеждане, като най-добре е да бъде достатъчно много огрявана от слънцето. Може да расте и на сянка, но за да цъфти обилно има нужда от силно слънце.

Текомата не е много взискателна към почвата, но ако предварително е наторена и след засаждането се тори редовно – растението ще потъне в цвят. Поддържайте и редовно овлажняване на почвата, а ако й осигурите и слънчево място, ще получите отлични резултати.

Най-красиви са едрите фуниевидни цветове в оранжево или червено, които цъфтят през летните месеци – юни и юли. Текомата продължава да цъфти понякога до септември. Увивното растение понася добре резитбата и бързо се разпростира. Размножаване – освен чрез резници и отводи, размножаването може да стане и чрез семена.

Текома

https://gradina.bg/

Отговорете