Красиви катерливи растения – Лоницера

Лоницера (Lonicera) или Орлови нокти са род многогодишни покритосеменни растения от сем. Бъзови (Caprifoliaceae).

Родът е представен от над 180 вида листопадни и вечнозелени стоящи и катерливи храсти с целокрайни, елиптични листа.

Най-разпространени са Лоницера японика (Lonicera japonica) и Лоницера американа (Lonicera americana). Издържат на ниски температури безпроблемно. Предпочита слънце или полусянка. Лоницерата е увивен храст, със срещуположно наредени целокрайни, елиптични листа. Листата са тъмнозелени отгоре и белезникави отдолу. Цветовете са едри и ароматни. Плодът е сочна червена ягода с няколко семена.

ВНИМАВАЙТЕ! Ако не се контролира, растението може да завземе градината като плевел. Плодчетата на храста бързо узряват и лесно могат да бъдат пренесени от птици, след което лесно се захващат. Ето защо трябва грижливо да се обират, още докато са малки (преди да станат черни).

Произхожда от Източна Азия.

Широко разпространена и отглеждана и у нас в паркове и градини. Цъфтежът е от юни до септември. Напълно зимоустойчива за нашите условия. Декоративната стойност е в плътната листна маса и красиви цветове. На височина израства до около 3 – 4 метра и това я прави подходящ за живи плетове, озеленяване на перголи, арки, огради и дървета. Може да се използва и като почвопокривно растение. Цъфти продължително с многобройни пъстри тръбести цветове и излъчва силен аромат.

Лоницерата американа (Lonicera americana), за разлика от Lonicera japonica е листопаден храст. Също е много подходяща за нашите ширини, където презимува успешно. Увивен и бързорастящ храст, израства до 3 – 4 м. Подходяща за жив плет и перголи. Цветовете са нежно розови и ароматни.

Красиви катерливи растения – Лоницера

Източник: https://gradina.bg/

Отговорете