Красиви катерливи растения – Клематис

Uvivni-clematis-2

Красиви катерливи растения – Клематис

Клематисът  /Clematis/ с право се смята за най-красивия влечащ декоративен храст, главно за неговите особeно красиви, едри и разнобагрени цветове, които често покриват цялото растение. Отличава се с тънки, нежни и дълги влечащи стъбла и красива листна маса, състояща се от сложни, срещуположни опадащи листа, съставени от  три или повече разни по форма листчета. Цветовете са най-разнообразни по вид, форма, големина и обагреност. Така те могат да бъдат камбанести или плоски по форма и са съставени от 4-5-8 венчелистчета, като се срещат и кичести цветове. На големина достигат до 15-20см в диаметър, а по боя варират от чисто бели до розови, червени, сини и виолетови. Цъфтежът започва от май и може да трае до есента.

Клематисът изисква дълбока, рохкава, плодородна и пропусклива почва с малко съдържание на вар. Ако дадена почва не отговаря на горните изисквания, тя маже да се смени до 30см дълбочина със смес от равни части парникова, лека глинеста и ерикова пръст. Не вирее добре на много горещо изложение. Предпочитат се полусенчести и топли места със запазено и проветриво изложение. Клематисът страда от силната влага през зимата, но през време на вегитацията има нужда от достатъчна влага, стига да не е прекомерна.

Красиви катерливи растения – Клематис.

Размножава се чрез семена, резници, отводи и присаждане. Повечето ботанически видове се размножават лесно чрез семена. Сее се веднага след узряването на семената или пък те предварително се стратифицират. Посевът става на открито или в съндъчета – за по-чувствителните видове. Последните се държат в парник или цветарница.

Резници се приготовляват през лятото от полузрели клонки и се вкореняват под звънец или в парник. Така се получават Cl.flammula, Cl. montana и др. При млади растения могат да се полагат клонки било в цветарница , било на открито – през пролетта. Ако клонките са вече вдървенели, правят се наранявания за улесняване пущането на корени. Отделянето на вкоренени растения става на следващата пролет. Присаждането е най-често употребяваният начин за размножаване. То става зиме с вдървенели калеми или пролет и лете с полузрели калеми. За подложка обикновенo служат месести парчета корени от Cl. viticella  и Cl. vitalba. Листата на калема се режат наполовина. Присажда се на прост разцеп или на странично допиране, като във втория случай калемът се прерязва през средата. След присаждането растенията се засаждат в саксии, пълни с ерикова пръст, като калемът се покрива до пъпката. После саксийките се нареждат в парник, дето остават до пълното им прихващане.

Клематис

Източник: https://gradina.bg/

Коментари (1)

  1. Основен производител на клематиси за територията на страната е РАЗСАДНИК НАНОВСКИ: https://gradina.bg/green_company/razsadnik-nanovski/.
    Приоритет са високо качество, богата производствена гама и конкурентна цена.
    Растенията се предлагат в контейнер с вместимост 2, 4, 10 и 12 литра.
    В момента разсадника може да ви предложи около петдесет вида клематиса.

Отговорете