Красиви катерливи растения – Бръшлян

Brashlyan

Бръшлян (Hedera helix) – увивен или катерлив многогодишен храст.

Растението е отровно. При хоризонтален растеж увивното растение лесно достига до 30 м. дължина, а при вертикален (например по стена и др.) може да стигне до 25 м. Листата варират от едноцветни до множество комбинации на бяло, кремаво, сиво, зелено и жълто. Съществува голямо разнообразие от видове, най-популярен от които е английският бръшлян (Hedera helix).

Листата на бръшляна обикновено имат по пет дяла, те са твърди, зелени и през зимата. Опадват едва на шестата година. Наблюдава се голямо разнообразие на формата на листата – от обикновено листо във формата на щит до такива във формата на заострена звезда. Краищата им са гладки или надиплени. На цвят варират от едноцветни до множество комбинации на бяло, кремаво, сиво, зелено и жълто. Видът с най-големи листа е Hedera canariensis.

Стъблата са снабдени с малки възли, които в действителност са трансформирани корени, с помощта на които растението се захваща за някаква подпора (стена, дърво, храст). Противно на общоприетото мнение бръшлянът не е паразит. Неговите корени не изсмукват хранителните вещества на растението, за което се закрепват, а го използват само за опора. Цъфтежът е през септември и октомври, като самите цветове са зеленикаво-жълти. Специфичните им плодове узряват в края на зимата и началото на пролетта, с което се завършва цикълът на растението, който е диаметрално противоположен на този на повечето други.
Грижи:
При отглеждане в домашни условия е добре да се знае, че растението страда при горещина и липса на влажност. Затова е желателно да се осигури редовно пръскане на листата и по възможност неотоплявано помещение през зимата, също така достатъчно светлина, но без да се излага на преките слънчеви лъчи. Пресажда се на всеки две години, през пролетния сезон.

Бръшлян (Hedera helix)

Други статии за увивен или катерливи растения, можете да прочетете в раздел катерливи и увивни растения в Zeleno BG.

Източник: https://gradina.bg/

Отговорете