Красиви катерливи – Пасифлора

Katerlivi Passiflora 1

Пасифлора / Passiflora

Катереща се лиана, която се захваща успешно за дървета, сводове, арки, така също и за огради. Произлиза от Северна Америка, Южна Америка, Австралия. Познати са над 400 вида пасифлори. За родина на пасифлората спорят няколко латиноамерикански държави – Аржентина, Бразилия и Перу. Там местообитанията и гъстотата на диворастящите лиани от този род е най-голяма.

Кръстници на цветето на страстта са католическите мисионерите в Южна Америка. Името произхожда от испанското „pasión“ – или на английски „passion flower“, като мисионерите го нарекли така в чест на Страстите Христови. Всяка част от растението е именована на последните дни на Христос. Разперените пръсти на листата – на Светото разпятие, десетте петали и сепали – верните апостоли, нишковидната коронка на цвета – трънливия венец, чашковидният плодник – на Светия Граал и т.н.

Цветовете на пасифлората са най-впечатляващата част на това растение – бели, сини, жълти, червени и виолетови комбинации. Цветовете грабват окото от пръв поглед. Плодовете на някои пасофлори са ядливи. Любимо изложение на пасифлората е южното. Тя е изключително светлолюбиво растение, а позиционирането и спрямо слънцето е от особено важно значение за цъфтежната фаза, която продължава от май до септември.

Ако вашето цвете на страстта е разположено на по-сенчесто място, няма да цъфти така, както ако е на пряко слънцеогряване. Поливайте обилно през летният сезон, пасифлорите обожават влажната почва през лятото. Ако имате възможност, „къпете“ цялото растение с вода, опръсквайте редовно и то ще ви се отблагодари с прекрасно зелени и свежи листа и обилен цвят.

Размножават се чрез семена и резници и разделяне на коренища.

Пасифлора / Passiflora

Коментари (1)

  1. Ако желаете да си закупите пасифлора, в zeleno.bg има регистрирани 69 декоративни разсадника и 58 градински центъра и 3 Борси за цветя от цяла България и от някой съседни страни (можете да ги сортирате по градове) , където можете да намерите цветя, декоративни храсти и дървета и други декоративни растения, директно от производителя :
    https://zeleno.bg/bg/category/14-dekor-razsadnitsi.html
    https://zeleno.bg/bg/category/108-gradinski-tsentrove.html
    https://zeleno.bg/bg/category/240-tsvetni-borsi.html
    ПРОЗВЪНЕТЕ ГИ.

Отговорете