Красиви катерливи растения – Хибридно киви

Хибридно киви – красиво катерливо растение
Хибридното киви /Actinidia Del. Boskoop/ e еднодомно, т.е хермафродитно, което плододава без нужда от отглеждане на мъжко растение. Хибридното киви е многогодишна лиана, достигаща до 15-20 метра височина с доста едри листа. Цъфти през юни, плодовете узряват в края на октомври и са готови за ядене през декември. Те са цилиндрично закръглени, тежат от 50 до 100 грама. Кивито е капризно и и взискателно растение, чието отглеждане изисква редовно напояване и висока влажност на въздуха. Предпочита западно изложение. Когато е в покой, понася температури до минус 30 градуса. Първите две години след засаждането не се прави никаква резитба, за да развие повече леторасти и листа. Това е условие да встъпи в плододаване през третата година. Излишната резитба забавя влизането в плододаване.

Кивито може да се отглежда и у нас само при осигурено редовно напояване и висока влажност па въздуха. Лекото засенчване действа добре на кивито. Изисква почва с лек механичен състав, без варовик. Кивито понася до минус 30 -35 градуса през зимата, когато е в покой, но страда рано напролет от повратни студове.Затова се препоръчва да не се засажда в котловини.Най-податливи са младите растения до 3-годишна възраст. Желателно е те да се увиват през зимата.

Хибридно киви

Източник: https://gradina.bg/

Коментари (2)

 1. Ако желаете да си закупите хибридно КИВИ , в zeleno.bg има регистрирани 69 декоративни разсадника, 21 овощни разсадника, 58 градински центъра и 3 Борси за цветя от цяла България и от някой съседни страни (можете да ги сортирате по градове) , където можете да намерите цветя, декоративни храсти и дървета и други декоративни растения, директно от производителя :
  https://zeleno.bg/bg/category/14-dekor-razsadnitsi.html
  https://zeleno.bg/bg/category/151-ovoshtni-razsadnitsi.html
  https://zeleno.bg/bg/category/108-gradinski-tsentrove.html
  https://zeleno.bg/bg/category/240-tsvetni-borsi.html
  ПРОЗВЪНЕТЕ ГИ.

 2. Здравейте! Има ли разсадник около Варна? Моля за координати! Поздрави!

Отговорете