Красиви храсти в градината през зимата

Zimni-hrasti
Хамамелис (Hamamelis)

Красиви храсти в градината през зимата.

Красиви храсти, могат да вдъхнат свежест и настроение на Вашата градина. Въпреки, че зимата е много студена и сива, има растения, които). издържат на зимните условия. Такъв един храст е например хамамелиса (Hamamelis).
Той започва да цъфти през ноември и в зависимост от температурата навън, удължава цъфтежа си много често до пролетта. Ако е замръзнало на вън, растението изчаква да се стопли, като свива венчелистчетата си.

Храсти в градината през зиматаЩом изгрее слънцето дори за няколко часа, чашките се разтварят и цветчетата се препичат на зимното слънце, като ухаят много приятно. Щом слънцето се скрие, обаче зад облаците те пак се навиват и затварят. В градината се срещат два вида хамамелис – китайският (Hamamelis molllis) и японският (Hamamelis japonica). Китайският е по–ароматен и достига размерите на дърво до 3-4 м. Обича по–плодородните почви, които не съдържат вар. Вирее добре на полусянка. Цветовете на китайския хамамелис са жълти, а на японския са червеникави и много красиви. Опитните градинари правят интересни кръстоски между двата вида. В градината в близост до къщата е истинска феерия да се отглежда хамамелис.

Зимният жасмин и ериката обичат снежните премени.
Друга цъфтяща прелест е зимният жасмин (Jasminum nudiflorum). Между многото жасмини, които цъфтят на пролет той е по–устойчив и затова се обкичва с цветове още в края на зимата. Произхожда от северен Китай. Малко е увиснал с четириръбестите си клонки, но цветовете му ухаят приятно.
Не смущавана от снега е и ериката. Често е покрита със сняг, но тя пак наднича през него със снежните си розово-цикламени цветчета.
Още през зимата форзицията също може да ни зарадва със слънчевите си красиви жълти камбанки, стига да откъснем клонки от нея и да ги натопим в стаята във ваза с вода.

Коментари (4)

  1. Чудесна статия! Много ме заинтересува! Обаче снимките са твърде малки…

  2. В zeleno.bg има регистрирани 64 декоративни разсадника и 52 градински центъра от цяла България и от някой съседни страни, където можете да намерите цветя, декоративни храсти и дървета и други декоративни растения, директно от производителя :
    https://zeleno.bg/business_area/dekorativni-razsadnitsi/
    https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/

Отговорете