Корифанта

Korifanta

Корифанта.

Coryphantha – името означава „цъфтящ отгоре”. Родът съдържа около 80 вида, разпространени от Южна Канада до Мексико. Растенията са кълбовидни или цилиндрични, на височина достигат до 15 см. Цъфтят редовно с едри, предимно жълти цветове. При отглеждането на различните видове трябва да се съобразяваме с особеностите на родните им места. Размножават се със семена и издънки, които обикновено се образуват обилно.

Туберкулите са разположени в концентрични спирали, усукани обратно на часовниковата стрелка. Когато се гледа отгоре, спиралите са в постоянно съотношение. Това е така наречената серия Фибоначи (5: 8, 8:13, 13:21 и т.н.). Както споменахме, цветовете обикновено са жълти, по-рядко пурпурни или червени. Те са с диаметър 2-10 см и се появяват в горната част на растението в основата на младите туберкули. Плодовете са едри, яйцевидни или продълговати. Те са зеленикави или жълтеникави и узряват за дълго време. Обикновенно се развиват в дълбините на стъблото. Семената са предимно кафяви, покрити с лека мрежа.

Някои от видовете са непретенциозни и понасят ограничено осветление и топлина. Но по голямата част от видовете корифанта изискват интензивно осветление. И пребиваване на закрито през по-голямата част от годината и на открито през лятото. Препоръчителни са торове на минерална основа. Поливането е умерено, в средата на лятото. А през зимата се препоръчва сух покой на слънчево място.

Отговорете