Кордилине, внесете екзотика на балкона или…

Kordiline-Cordyline

Кордилине, внесете екзотика на балкона или в двора си.

Кордилине (Cordyline) е прекрасно листно растение без цветове. Цветове не са му нужни, защото листата на кордилинето са много ефектни. Те преливат в различни нюанси от светлозелено, през цикламено, розово, кафяво до смесени багри на ивици. Най-лесно се отглежда като стайно растение и не изисква особени грижи. През лятото можете да го изнасяте на открито за да краси вашия двор. Важно е само да го поливате редовно.

Родината на кордилинето е Югоизточна Азия. Разпространено е и в Австралия. Може да достигне близо един метър височина. Корделинето е близък роднина на драцената, с която често се бъркат.  Растението по правило е по – компактно от драцената, а листата му са по–красиви. Както вече споменахме, листата имат цвят на череша или са в зелено и бяло, зелено, розово или жълто. Те имат многобройни жилки по тях. Коренището е масивно, корените са бели. Чрез делене на коренището се образуват младите растения.

Добре е да поставите кордилинето на добре осветено място. То не обича сенчестите первази. Вирее най-добре на пряка слънчева светлина. През лятото, когато слънцето е много силно се нуждае от осигуряване на шарена сянка.

Кордилине внесете екзотика.

Поливане. Кордилинето обича влагата. Ето защо трябва да се полива редовно и обилно в летните месеци и периода на растеж. През зимата поливането е умерено. Като внимаваре, почвата винаги да бъде леко влажна.

Корделине от видовете Australis и Indivisa са най-студоустойчиви. Издържат някъде до към минус 8/10°С в някои случаи и до -13°С (суха зима) надземната част и то за кратък период от време. Комбинацията на влага и студ през зимата е пагубна за тях, но при взети мерки за защита е възможно да оцелле и на открито. У нас са правени опити на морето (градински център Козарови) и в Пловдив. Някои от тях са успешни.

Растенията, които се предлагат в градинските центрове регистрирани в zeleno bg са засадени в саксии. Надземната част е с височина около 40 см.
Ако и Вие харесвате тези красиви растения и ги отглеждате във Вашия дом, споделете опита си с нас.

Коментари (1)

  1. Това не е кордилине а формиум. Кордилинето не се дели и няма вариегатни форми в розово, жълто и т.н

Отговорете