Копривка – настроение и колорит в дома

Koprivka-saksiya

Копривка – настроение и колорит в дома.

Копривката (Colеus) е любимо цвете на всяка уважаваща себе си домакиня. Тя е декоративно-листно растение с пищни багри. Високата декоративна стойност на това стайно растение са елегантните листа. Колеусът може да има най-различни окраски на листата – виолетово, бяло, жълто златисто, бордо и др. Нарича се още и декоративна коприва, заради наподобяващите коприва листа. Ботаническото име на копривката идва от гръцката дума coleos, която значи ножница.

Тя произхожда от тропическите зони на Азия и Африка. И умело пренася  екзотичната атмосфера на тези земи в нашия дом. Познати са повече от 150 вида. Най-популярният вид е пристигнал от остров Ява и носи името Coleus blumei. Висока декоративна стойност на коприката се изразява в елегантните ѝ листа.

Копривка, грижи и особености.

Грижи: Колеусът обича много вода през пролетта и лятото. През летните месеци, при възможност пръскайте листата с вода. От май до юни растението трябва да се тори два пъти месечно. През пролетта да го пресадете в хумусна почва, а през есента ниско подрежете колеуса. Почвата трябва да е плодородна, лека и добре дренирана, съставена от градинска почва, угнил оборски тор, торф и пясък. Отлична добавка е горската почва, която ще внесе лека киселинност. Опитните градинари съветват да засаждаме копривките в керамични саксии. През лятото копривката обича нормална стайна температура. През зимата е добре, температура не трябва да пада под 10 градуса.

Място: За да запазите максимално красивата и ярка окраската на листата е необходимо растението да бъде разположено на южен прозорец. Най-добре, при пряко слънчево греене. Сухия въздух и топлината са врагове на колеуса и спомагат появата на акари или белокрилка. Затова не поставяйте растението близо до парното или други източници на топлина.

Размножаване: С резници, които бързо се вкореняват в почва или във вода. Резниците се взимат от добре развито майчино растение и са с дължина около 7-10 см.
Засаденият резник се полива и се оставя на сянка. За успешното му вкореняване са нужни температури около 20°. През втората година колеуса губи своята красота,
ето защо периодично си подменяйте растението с резници.

 

Отговорете