Колумнея

Kolumnea

Колумнея.

Колумнеята – екзотичната златна рибка.
Дръжте я далече от въздушно течение.

Растенията от рода Колумнея (Columnea) обитават влажните гори на Централна и Южна Америка. В природата има около 100 вида като тревисти, храсти, полухрасти, висящи или пълзящи растения. Това очарователно растение образува гъст водопад от зелени листа, а през пролетта се украсява с прекрасни яркочервени фунийковидни цветове.

Капризна е.

Колумнеята е капризнаКолумнеята е капризна. Тя се нуждае от температура 18-220С и повишена влажност на въздуха. За да цъфти обилно, трябва да има и добро осветление и защита от преките слънчеви лъчи, затова я сложете на северозападен или североизточен прозорец. Растението не понася преместване и резки колебания в температурата. В периода на относителен покой, през декември-януари, когато се залагат цветните пъпки, в продължение на три седмици растението трябва да се държи на по-хладно 12-140С. За тази цел може да поставите саксията близо до прозореца или балконската врата, но обезателно скрита от течение.

Поливайте по-малко през зимата
Главното условие за успешно развитие на колумнеята е високата влажност на въздуха. Пулверизирайте с мека и хладка вода, защото при много сух въздух листата ще опадат и стъблата ще се оголят.

Колумнея.

В периода на цъфтене поливайте колумнеята обилно и на всеки 8-10 дни подхранвайте с течни торове за цъфтящи растения. През август преустановете подхранването, намалете поливките и започнете да подготвята растението за зимата, когато то ще прекрати видимия си растеж и ще премине към залагане на цветни пъпки. В това време е много важно да не я поливате. От преовлажняване растението може да заболее от сиво гниене.
По време на пресаждането старите стъбла се скъсяват или напълно се изрязват, което стимулира образуването на нови. За размножаване се използват отрези от връхните или средните части на клонките.

Приказно зрелище
Декоративните достойнства на колумнеята не са за подценяване. Тя притежава тънки, изящни, ниско падащи стъбла с дребни листенца. У едни видове – големи и блестящи, при други добре опушени и матови. Възрастните, добре развити растения с масивни гъстооблистени висящи стъбла израстват до 1 м и създават впечатление за жив зелен водопад.

Ярка екзотика
Цветовете на колумнеята се състоят от дребни назъбени чашки и дълги тръбовидни венчета. Устремените към върха цветчета и тяхната ярка окраска дали основание англичаните да сравняват колумнеята със златна рибка, скачаща по водата.

Огнени фойерверки
Листата на колумнеята винаги се обръщат към светлината, а цветовете нагоре – към върха. Ярки оранжево-червени, блестящи, покриват стъблата по цялата дължина, украсявайки зеления водопад с огнени фойерверки.

 

Коментари (1)

Отговорете