Колоказия /Трилистник/

Slonsko-uho

Колоказия  /Трилистник/.

Colocasia ,  Alocasia macrorrhiza

Колоказията е тревисто растение.
У нас наричат растението трилистник, тъй като след израстването на третото листо, най-старото изсъхва. Всъщност обаче при добра светлина и влажност трилистникът запазва по пет-шест, че и повече листа и става изключително декоративен.

Произхожда от Хаваите и островите Фиджи и има много едри зелени листа с формата на сърце. Листото на трилистника може да достигне еднометров обхват и в някои страни изключително сполучливо го наричат „слонско ухо”. Ако условията в дома ви са подходящи, може да нарасне много бързо до трудно управляеми размери, така че трябва да прецените добре къде ще го поставите. Обича топлина, влага и добро осветление. Колоказията дава издънки които са добър размножителен материал. За целта може да използвате резници от стари растения, заровени във влажен пясък така, че да се подава само върхът на пъпката. Освен силно разпространеният у нас трилистник се гледа и друга колоказия (Colocasia esculenta), която не образува дебело стъбло, а по-скоро расте като каладиум с огромни зелени листа. Растението цъфти, макар и рядко, а цветът е бледозелен и прилича на калата.

При допир сокът на растението може да предизвика раздразнение.Изисквания: Светлина, често поливане (по-оскъдно през зимата), висока влажност на въздуха!

Торене: пролет, лято – на 2 седмици.
Пресаждане: ако саксията стане тясна – пролет – добър дренаж!

Размножаване:
• Издънки – в пръст;
• Връхни резници от стари растения – заравят се във влажен пясък така, че да се подава само върхът на пъпката

Опасности:
• Подгизване;
• Ниска въздушна влажност.

Проблеми:
– Ако листата пресъхнат и станат чупливи, причината е твърде ниска въздушна влажност;
– Ако корените започнат да загниват – преполиване;
– Ако през зимата листата започнат да линеят, увяхват и окапват – това е нормално състояние на покой – през пролетта ще избуят отново, стига да им бъдат осигурени нужните условия за растеж.

Вредители:
• Акари.

Коментари (12)

 1. Имам четири саксии, радващи окото. Само най-стария трилистник на 7 години два пъти цъфтя.А той е над 1,6 метра и му е тясно пространството. Беше ми подарен и от него са другите по-малки. Давам го на някой, който ще се грижи за него. Може срещу друго многогодишно – не разбирам от цветя.

 2. Чувал съм, че трилистника е отровен при попадане на сок в устата – получавало се т. нар. тризмус (свиване на мускулите на лицето и около устата). Вярно ли е това?

 3. Зравейте. Пак съм аз – Дивака. И редовно чета тоз сайт и много са кефя.

 4. Имам от 10 г такъв. Стана 2м. Много високо стебло. Искам да го накъся, ако може

 5. Кажете как да му поддържам листата свежи. Казаха ми да му пръскам листата моля ви помогнете. Моя красив гигант е над 2 метра и искам да го гледам до край. Да е жив и здрав този който ме посъветва. Мерси предварително

 6. Имам доста растения в саксии трилистник лесно се отглежда. Даже в момента най-старият ми екземпляр който е над 20 годишен цъфти мога да ви изпратя снимки за да го видите
  Имейла ми е niki_nino@abv.bg пишете ако имате въпроси

 7. Здравейте, Дълго време отглеждах тристник и беше красиво растение. Ноември претърпя злополука , при която се отчупи зелената му част. Сега има малка надземна част без листа и връх. Поливам го слабо.
  Възможно ли е да изкара лист или да си купя нов?
  Благодаря предварително. Людмила

 8. Моят се прекърши на две и решихме да засадим и двете части в земята.Сега са много хубави трилистни и

Отговорете