Колхикум

Kolhikum
Kърпи кожух (Colchicum automanale)

Колхикум

Цвете за сбогуване с лятото.

Кърпи кожух, обикновен мразовец, колхикум (Colchicum L., сем. Liliaceae) – това са няколко имена на едно цвете за сбогуване с лятото. Появили се то по ливадите и поляните, хората знаят – краят на лятото идва. От същия род има около 30 вида, някои от които цъфтят рано напролет. И пак така – появи ли се пролетният колхикум – всички се радват – краят на зимата е факт.

В България местният вид кърпи кожух (Colchicum automanale) е разпространен из цялата страна. От него – по пътя на естествения подбор, в много градини растат чудесни екземпляри с по едри цветове, най-често с розовосиня или синьо-бяла багра. Наричат го още есенен минзухар, но трябва да се знае – това растение не от рода на минзухарите.

Истински красавци са декоративните сортове колхикум, от които се продават луковички. Селекционирани са вариетети с бяла, виолетова, синя, пурпурна и др. багра – с прости или кичести цветове. Цъфти в края на лятото – началото на септември и през октомври.
Предпочита дълбока, песъчлива и влажна почва. Луковичките се засаждат в началото на август на дълбочина 6-8 см и разстояние около 8 см. Засаждат се в близост до декоративни храсти, разпръснати в тревните площи или за бордюри. Луковиците са зимоустойчиви. Изваждат се в края на юни, началото на юли, просушават се на сянка, сортират се и отново се засаждат през август.

Колхикум – цвете за сбогуване с лятото.

Съвет на специалиста!
Подобно и на други луковични цветя (летен амарилис) – незасадените луковички на колхикума също цъфтят щом им дойде времето за цъфтеж. Тоза особеност се използва за ефектни декорации – поставят се във вази с вода или в мъх, където цъфват, и така се аранжират към украсата на помещения.
Особено подходящи за форсаж са луковичките на едрия колхикум (Colchicum giganteum). Той дава по-големи цветове и издържа по-продължително в изкуствена хранителна среда. Засажда се и на открито, подобно на по-горе описания вид, но цъфти малко по-късно. На височина достига до 10 см, цветовете са обагрени в бледолилаво. Използва се и за отрязан цвят. Напоследък е по-предпочитан от обикновения колхикум.

Внимание! Всички части на къпри кожуха са отровни, могат да причинят смърт, ако се консумират.

 

Коментари (1)

  1. Направих поръчка на Фирма М и М Трейдинг гр.София да ми доставят луковици на колхикум, както е показана в сайта снимката на сорта с кичести лилави цветове и едри луковици Вид: КОЛХИКУМ Сорт: УОТЪР ЛИЛИ Артикул №52465, Цена: 5.00лв. за брой и съответните обяснение:
    Есенен супер едър минзухар; сади се юли-септември; цъфти септември-октомври; от една луковица се образува туфа с повече цветове.
    Посадих веднага луковиците и цъфнаха едри лилави цветове но не бяха кичести. Наистина са много красиви, но се разочаровах от покупката си, защото се почуствах излъгана. Обадих се във фирмата и също не бях удовлетворена от обясненията и отговорите им.

Отговорете