КОЛЕДНИЧЕ

Koledniche

КОЛЕДНИЧЕ

SCHLUMBERGERA – Коледниче, коледен кактус

Отгледай го с любов, за да те радва с цветове на Коледа

Коледничето (Schlumbergera) е най-разпространеният кактус, макар че малцина знаят родството му с бодливите чеда на пустинята. Произхожда от влажните бразилски гори, където расте като епифит по стволовете и корените на дърветата. Цъфти в разгара на тропическото лято, който съвпада с най-лютата нашенска зима. И тъй като стайните растения не менят привичките си, тъкмо за коледните празници домовете ни грейват от неговите изобилни “многоетажни” цветове.

Коледен кактусКоледничето е един епифитен вид, който прилича на великденчето и често се бърка с него.
Отглежда се много лесно в домашни условия.
Коледничето не обича слънцето и до есента трябва да се държи в прохладни стаи с достатъчно светлина. В горещите дни се нуждае от оросяване, но поливките не бива да се увеличават докато не започне образуването на цветни пъпки. Размножаването на коледничето е лесно и става в началото на лятото чрез отделните сегменти. За резник може да послужи всеки прешлен от членестите стъбълца. Понеже те са месести е нужно да се оставят да завехнат преди да са заложат за вкореняване. Желателно е веднага след отделянето нараненото място да се потопи в дървесна пепел. При пресаждане в по-голяма саксия да се използва хранилна, но водопропуклива почва – чимова, с добавка на пясък и листовка.

Коледниче, коледен кактус.

Коледничето цъфти зиматаПрез цъфтежа пръскайте с хладка вода. Щом цветовете увехнат, намалете пръскането и поставете растението на хладно. Когато температурите се повишат, изнесете растението на завет и поддържайте субстрата влажен. По време на цъфтежа обогатявайте почвата с течен тор с високо съдържание на калий.

Светлина трябва да бъде обилна, но без пряко слънце.  Поливане – редовно и умерено. Влажност на въздуха – сравнително висока.
Подхранване на коледничето се прави веднъж месечно през пролетта и лятото.
Саксията на това необикновено цвете не трябва да е голяма, но с богата хранителна смес. Присажда се през 3-4 години, през август, когато е периодът на покой.

Източник: gradina.bg

Коментари (38)

 1. Прекрасно цвете лесно за отглеждане през лятото трябва да стои навън но на сенчесто място и от време на време се полива а когато започне да заформя пъпки започва да се полива и се прибира вътре без да се мести.

 2. Преди година и половина за 8 март ми подариха коледниче беше много хубаво нацъфтяло след като прецъфтя не показа повече цвят.

 3. Наистина много красиво цвете, имам три, но тази година не нацъфтяха едното цъфти сега и то само пет пъпки каква може да е причината?

 4. Наистина много красиво цвете, имам три, но тази година не нацъфтяха едното цъфти сега и то само пет пъпки каква може да е причината?

 5. Аз имах доста цветя,които когато ги купя са се разцъфтели а след това спират да цъфтят. ХОРА НЕ КУПУВАЙТЕ ХОЛАНДСКИ ЦВЕТЯ -ТЕ НЕ ЦЪФТЯТ ПОВЕЧЕ ОТ ВЕДНЪЖ!!!

 6. Това коледниче не мога да го размножа, и това си е. Какви ли не опити правих. Листенцата му остават едни меки и повехнали. Подобни ги виждах и в „Бриколаж“ И аз като Крис когато копувам цветя, докато прецъфтят и до там. Не мога да им разбера тайната. Явно всичко се прави с комерсиална цел. По-добре е да си размножавам наши си български цветя – прекрасни са и ухаят – пък и са сигурни. Купените са ГМО-та, затова не става нищо от тях.

 7. Следвайте съветите по – горе и ще постигнете успех. Аз отглеждам точно холандски видове коледничета и великденчета – имам червено, розово и бяло и цъфтят изобилно. Забелязала съм, че не обичат варовита и твърда вода. Поливам с минерална вода, когато горния почвен слой изсъхне много добре.

 8. Получих го за Ивановден. Има пъпки и цъфти – моето е с бели цветове. Дали да го пресадя от малката саксийка, с която е от магазина или да изчакам да прецъфти?

 9. Имам голямо коледниче, което е голямо около 1 кв. метър. Много бързо расте и ми се иска да го продам. Много моля ако някой знае дали може да бъде продадено вероятно на някой хотел, да ми пише.

 10. Благодаря, за публикацията Ви, за отглеждането на коледничето!

 11. „Статията“ е пълна с правописни грешки. И „съветите“ не струват…Казва ви го човек, който от 20 години има коледничета…И са на слънце постоянно през лятото …И никога не ги поливам и торя по време на цъфтеж, това е неправилно.

 12. Подариха ми го с много пъпки, страхувам се да не го унищожа. В много малка саксийка е ,но се страхувам да то местя сега-през зимата. Ще изчакам.

 13. Благодаря за добрите съвети!
  Много години имах коледниче, което държах в стаята и то не цъфтеше. Това лято го поставих на терасата, на сянка. Разбира се вече е в стаятца и тази сутрин открих, че има много пъпчици. Полях го с обогатена с тор вода и вярвам, че ще ни зарадва с много цветчета за празниците!

 14. Божествено е имам червено, лилаво, лилаво с бяло и чисто бяло като цъфнат са прекрасни..

 15. При мене една част от разклоненията цъфтят на Коледа,а друга част – на Великден. Интересно!

 16. Имам много красиво коледниче, което обилно цъфтя по Коледа. Но… сега видях, че корените му са изгнили и трябва нещо да направя, за да го спася. Извадих ги, след като видях, че всичките 5-6 стъбълца в почвата са изгнили, вероятно от преполиване…
  Моля за съвет…
  Четох за дървесната пепел, но такава сега, в София, поне аз, няма откъде да намеря… Може ли нещо друго, пясък…?

 17. Имам много коледничета и великденчета,които съм поставила на сенчест прозорец.Слънце не ги огрява въобще, добре се развиват и пускат нови листенца,но от известно време забелязах,че най-новите листенца през нощта окапват.Каква ли може да е причината

 18. Мога ли да оставя коледничето през зимата на терасата , защото виждам че е пълно със пъпки и знам че ако го преместя ще ги изгуби …..а между другото за втори път ще ми цъфти тази година , благодаря

 19. Имам жълто, бяло, розово, и бледо червено. някой има ли тъмно вишнев цвят?

 20. Здравейте,много е красиво.Аз също му се порадвах тази Коледа,но възможно ли е пак да цъфне и то сега през март месец,зарадвах се ☺️

 21. Коледничето ми тази година не цъфтя.Чудя се защо?!
  Мога ли сега,през пролетта ,около Великден да го пресадя.
  Купила съм хубава почва,,тор за кактуси и пр.Как трябва да го
  подрежа?Дайте съвет!Моля

 22. Моля за идея, как да си засадя клонка.
  Да я потопя във вода да пусне корени или директно в почвата?!
  Благодаря предварително

 23. На моето коледниче му порозовяха краищата на клонките и на места по стъблата започна да съхне. Какво да правя?

Отговорете