КОЛЕДНИЧЕ

Koledniche

КОЛЕДНИЧЕ

SCHLUMBERGERA – Коледниче, коледен кактус

Отгледай го с любов, за да те радва с цветове на Коледа

Коледничето (Schlumbergera) е най-разпространеният кактус, макар че малцина знаят родството му с бодливите чеда на пустинята. Произхожда от влажните бразилски гори, където расте като епифит по стволовете и корените на дърветата. Цъфти в разгара на тропическото лято, който съвпада с най-лютата нашенска зима. И тъй като стайните растения не менят привичките си, тъкмо за коледните празници домовете ни грейват от неговите изобилни “многоетажни” цветове.

Коледен кактусКоледничето е един епифитен вид, който прилича на великденчето и често се бърка с него.
Отглежда се много лесно в домашни условия.
Коледничето не обича слънцето и до есента трябва да се държи в прохладни стаи с достатъчно светлина. В горещите дни се нуждае от оросяване, но поливките не бива да се увеличават докато не започне образуването на цветни пъпки. Размножаването на коледничето е лесно и става в началото на лятото чрез отделните сегменти. За резник може да послужи всеки прешлен от членестите стъбълца. Понеже те са месести е нужно да се оставят да завехнат преди да са заложат за вкореняване. Желателно е веднага след отделянето нараненото място да се потопи в дървесна пепел. При пресаждане в по-голяма саксия да се използва хранилна, но водопропуклива почва – чимова, с добавка на пясък и листовка.

Коледниче, коледен кактус.

Коледничето цъфти зиматаПрез цъфтежа пръскайте с хладка вода. Щом цветовете увехнат, намалете пръскането и поставете растението на хладно. Когато температурите се повишат, изнесете растението на завет и поддържайте субстрата влажен. По време на цъфтежа обогатявайте почвата с течен тор с високо съдържание на калий.

Светлина трябва да бъде обилна, но без пряко слънце.  Поливане – редовно и умерено. Влажност на въздуха – сравнително висока.
Подхранване на коледничето се прави веднъж месечно през пролетта и лятото.
Саксията на това необикновено цвете не трябва да е голяма, но с богата хранителна смес. Присажда се през 3-4 години, през август, когато е периодът на покой.

Източник: gradina.bg

Коментари (37)

 1. Прекрасно цвете лесно за отглеждане през лятото трябва да стои навън но на сенчесто място и от време на време се полива а когато започне да заформя пъпки започва да се полива и се прибира вътре без да се мести.

 2. Преди година и половина за 8 март ми подариха коледниче беше много хубаво нацъфтяло след като прецъфтя не показа повече цвят.

 3. Наистина много красиво цвете, имам три, но тази година не нацъфтяха едното цъфти сега и то само пет пъпки каква може да е причината?

 4. Наистина много красиво цвете, имам три, но тази година не нацъфтяха едното цъфти сега и то само пет пъпки каква може да е причината?

 5. Аз имах доста цветя,които когато ги купя са се разцъфтели а след това спират да цъфтят. ХОРА НЕ КУПУВАЙТЕ ХОЛАНДСКИ ЦВЕТЯ -ТЕ НЕ ЦЪФТЯТ ПОВЕЧЕ ОТ ВЕДНЪЖ!!!

 6. Това коледниче не мога да го размножа, и това си е. Какви ли не опити правих. Листенцата му остават едни меки и повехнали. Подобни ги виждах и в „Бриколаж“ И аз като Крис когато копувам цветя, докато прецъфтят и до там. Не мога да им разбера тайната. Явно всичко се прави с комерсиална цел. По-добре е да си размножавам наши си български цветя – прекрасни са и ухаят – пък и са сигурни. Купените са ГМО-та, затова не става нищо от тях.

 7. Следвайте съветите по – горе и ще постигнете успех. Аз отглеждам точно холандски видове коледничета и великденчета – имам червено, розово и бяло и цъфтят изобилно. Забелязала съм, че не обичат варовита и твърда вода. Поливам с минерална вода, когато горния почвен слой изсъхне много добре.

 8. Получих го за Ивановден. Има пъпки и цъфти – моето е с бели цветове. Дали да го пресадя от малката саксийка, с която е от магазина или да изчакам да прецъфти?

 9. Имам голямо коледниче, което е голямо около 1 кв. метър. Много бързо расте и ми се иска да го продам. Много моля ако някой знае дали може да бъде продадено вероятно на някой хотел, да ми пише.

 10. „Статията“ е пълна с правописни грешки. И „съветите“ не струват…Казва ви го човек, който от 20 години има коледничета…И са на слънце постоянно през лятото …И никога не ги поливам и торя по време на цъфтеж, това е неправилно.

 11. Подариха ми го с много пъпки, страхувам се да не го унищожа. В много малка саксийка е ,но се страхувам да то местя сега-през зимата. Ще изчакам.

 12. Благодаря за добрите съвети!
  Много години имах коледниче, което държах в стаята и то не цъфтеше. Това лято го поставих на терасата, на сянка. Разбира се вече е в стаятца и тази сутрин открих, че има много пъпчици. Полях го с обогатена с тор вода и вярвам, че ще ни зарадва с много цветчета за празниците!

 13. Божествено е имам червено, лилаво, лилаво с бяло и чисто бяло като цъфнат са прекрасни..

 14. При мене една част от разклоненията цъфтят на Коледа,а друга част – на Великден. Интересно!

 15. Имам много красиво коледниче, което обилно цъфтя по Коледа. Но… сега видях, че корените му са изгнили и трябва нещо да направя, за да го спася. Извадих ги, след като видях, че всичките 5-6 стъбълца в почвата са изгнили, вероятно от преполиване…
  Моля за съвет…
  Четох за дървесната пепел, но такава сега, в София, поне аз, няма откъде да намеря… Може ли нещо друго, пясък…?

 16. Имам много коледничета и великденчета,които съм поставила на сенчест прозорец.Слънце не ги огрява въобще, добре се развиват и пускат нови листенца,но от известно време забелязах,че най-новите листенца през нощта окапват.Каква ли може да е причината

 17. Мога ли да оставя коледничето през зимата на терасата , защото виждам че е пълно със пъпки и знам че ако го преместя ще ги изгуби …..а между другото за втори път ще ми цъфти тази година , благодаря

 18. Здравейте,много е красиво.Аз също му се порадвах тази Коледа,но възможно ли е пак да цъфне и то сега през март месец,зарадвах се ☺️

 19. Коледничето ми тази година не цъфтя.Чудя се защо?!
  Мога ли сега,през пролетта ,около Великден да го пресадя.
  Купила съм хубава почва,,тор за кактуси и пр.Как трябва да го
  подрежа?Дайте съвет!Моля

 20. Моля за идея, как да си засадя клонка.
  Да я потопя във вода да пусне корени или директно в почвата?!
  Благодаря предварително

Отговорете