Коледната звезда грее дълго и ярко

Kolednata-zvezda

Коледната звезда грее дълго и ярко.

Прекрасната млечка показва неповторимата си красота по Рождество Христово

Доскоро цветен символ на коледните празници у нас беше нежното коледарче, което зацъфтява точно по това време. Обаче една пищна красавица го измести безапелационно от призовото място. Това е коледната звезда (Euphorbia pulcherrima). В превод името й означава прекрасна млечка и тя наистина заслужава името си. С настъпването на студовете се окичва с необикновени едри прицветници, подобни на звезди, обкръжаващи дребните и невзрачни истински цветчета. Възхитителните многоетажни “звезди” могат да бъдат и нежни – кремави, кайсиеви, розови , и ярки – алени, малинови, лимоненожълти. Обрамчени от тъмнозелените листа, те изглеждат приказно на фона на зимния пейзаж, постоянно привличат погледа, омагьосват.

Намерете й светло и топло място

Коледната звезда на светло

Пуансетията, както е другото име на красавицата, е от семейство Млечки и расте в тропическите области на Централна Америка и Мексико. Там тя е многогодишен вечнозелен храст, достигащ до 3 м на височина. При нараняване на стъблата и листата се отделя млечен сок, който дразни кожата и лигавиците.
Коледната звезда предпочита да расте на светло, но не слънчево място и при температура около 18-20 градуса. Ако градусите паднат под 12, листата пожълтяват и окапват. Водата за поливането трябва да е със стайна температура и да се дава умерено, за да не загниват корените. Ако въздухът в стаята е сух, скоро звездата ще бъде нападната от разнообразни вредители – акари, листни въшки, белокрилки. Това може да се избегне с често пулверизиране и пръскане с инсектициди за цъфтящи растения.

Коледната звезда грее дълго и ярко.

Коледната звезда цъфти когато дните са късиПет месеца продължава парадът на багрите
След цъфтежа, който може да продължи 5 месеца, истинските цветчета опадат. Тогава храстчетата се подстригват и се държат на сухо и прохладно място (около 15 градуса) почти без поливане. Вода се дава по малко и само когат листата повяхнат.
В средата на май цветето се пресажда в добре дрениран съд. Почвата трябва да е рохкава и богата. Полива се леко и се поставя на светло и топло. Скоро се появяват младите листа и поливането става редовно. За оформяне на красиво храстче мрадите клонки се подстригват. След 3 седмици се прави и първото подхранване, а следващите са по 2-3 месечно през цялото лято. През лятото коледната звезда може да се изнесе в градината на полусенчесто защитено място, а когато температурите се понижат до 17 градуса, се внася в стаята.

Тънкости
За да осигурим цъфтеж на цветето си, трябва да се съобразим с това, че то е растение на късия ден – цъфти когато дните са къси, а нощите дълги. За да се появят великолепните прицветници, от есента изкуственото осветяване се ограничава. През септември и октомври всяка нощ се осигурява пълна тъмнина до 14 часа, като растението се покрива с плътна кутия или се пренася в тъмен килер. През деня трябва да е на светло.

Размножаване
Размножаването става с връхни резници през януари или през лятото. Те се потапят отначало в топла вода, за да престанат да отделят млечен сок. Вкореняват се в лека почва за около 3-4 седмици при температура 20-22 градуса. Щом започнат да нарастват, се прищипват за разклоняване.

Коментари (1)

Отговорете