Коледна звезда (Поинзеция)

Poinzeciya

Коледна звезда (Поинзеция)

автор: Евгени Генов
С понижаването на температурите, мрачното време навън и падането на първия сняг имаме все по-голяма нужда от нещо свежо и цветно у дома. Какво по-подходящо от Коледната звезда – цветето жива украса. Цветето което носи атмосферата на наближаващите празници и е с цвят на топлина?
Отвъд океана Коледната звезда води класациите за най-продавано растение през коледния сезон – 85 % от продадените цветя в Америка. В Норвегия, дали заради мрачното време или неустоимият й магнетизъм, ежегодно се продават средно по четири Коледни звезди на глава от населението. В нашата родина растението придобива все по-голяма популярност, но все още е сякаш малко непознато.

Родината на Коледната звезда е Мексико, където тя расте навън и образува “храсти” с височина два метра. Навън се развива много добре и в субтропичния климат на Австралия. В САЩ е внесена през 1825 год, а от 1860 год. е култивирана и в Египет.
В Америка, страната която й дава най-голяма популярност, чудното растение има свой собствен празник. А именно – 12 Декември в чест на Робърт Джоел Поинзет, който я внася в страната. Целта на празника е човек да се наслади на красотата на това растение и да го подари на някой, когото обича.

Колко време ще се радвате на Коледната звезда зависи най-вече от грижите, които полагате за нея.
Когато си купувате това растение убедете се, че то е добре защитено от ниските температури навън. Излагането дори само за няколко минути на студа може да доведе до увреждане на листата и цвета. У дома поставете Коледната звезда на непряка слънчева светлина и внимавайте листенцата да не се опират в студения прозорец. Пазете я от топли или студени въздушни течения, сложете я далеч от източника на топлина, не я слагайте и върху телевизора. Най-добре се чувства при температури от 15 до 25 градуса. Проверявайте почвата редовно. Поливайте когато горният пласт е просъхнал, оставете водата да се oтече в чинийката и след 10 минути изхвърлете излишната вода.

Коледна звезда (Поинзеция).

Най-доброто приложение на Коледната звезда е да се използва за жива декорация и Коледна атмосфера през празниците и след прецъфтяване да се изхвърли. Все пак някои хора са по-сантиментални и желаят да запазят цветята си и за догодина. Това разбира се е възможно – растенията трябва да се подрежат и поливките малко да се разредят. Напролет прехвърлете в по-голям съд и започнете торене с тор за зелени растения на всеки две седмици. Въпроса с цъфтежа е малко по-сложен: необходими са й от два до месец и половина дълга нощ (16 часа) и не повече от 8 часа ден за да цъфне отново. За съжаление положените усилия често не си струват, защото качеството и размера на цвета няма да са същите!

Противно на разпространените слухове растението не е отровно. За да го докажат Американските производители са направили множество тестове върху животни. Все пак Коледната звезда е от семейството на млечките и при някои по-чувствителни хора може да предизвика раздразнение по кожата.

Легендата:
Пепита, малко мексиканско момиче, искало да почете Исус Христос с празника Коледа и да поднесе пред статуята му в местната църква хубав, изящен дар. Но момичето било много бедно и нямало какво да остави. На път за църквата братовчед й Педро искал да я утеши и й казал: “Пепита, сигурен съм, че Исус ще приеме и най-скромния дар щом той е поднесен с любов.” Момичето направило букет от диви цветя и плевели и ги поставило в краката на Исус. И станало чудо – на Бъдни вечер плевелите разцъфнали в прекрасни червени цветове!

Коледни звезди можете да си купите на дребно от 🌳 Градинските центрове, а на едро от 🌴 Декоративните разсадници в Зелено БГ.

Коментари (1)

Отговорете