КОЛА

Kola-Cola-acuminate

КОЛА

В тропическите гори на Западна Африка вирее в диворастящ и култивиран вид Cola acuminate (сем. Sterculiaceae), т.е. кола. Дървото е високо до18 м, дава ценни семена, които се наричат орехи кола.

Цвят от колаПлодовете на растението са червенокафяви кутийки с форма на петолъчни звезди, разпадащи се на 3-8 едносеменни орехчета. Семената са овални, отстрани сплеснати, покрити с тънка червена или бяла ципица, и съдържат до 45% скорбяла, около 10% Белтъчини, 3% Кофеин и 0,2% теобромин. От едно дърво се получават около 50 кг семена. Освен хранителна стойност поради наличието на кофейн колата има възбуждащо действие, като чаят или кафето.

В Западна Африка колата е любима подправка на негрите, които дъвчат пресните „орехчета”. Вкусът им е тръпчивосладък и бързо отстранява признаците на умора и глад. Нищо чудно, че с тези свои качества „орехчетата” се радват на широка популярност сред населението на Африка. Плодовете играят голяма роля в африканските обичаи и обреди. Младоженецът, който иска невестата си, подарява на майката на своята избраница няколко орехчета кола. Ако получи обратно бял орех, значи, че предложението му е прието, а червеният орех означава отказ. Изпращането или донасянето на орехчетата от кола като подарък е израз на приятелски чувства.

Кола, плодове.

Кола, листаНякога плодовете на колата са били употребявани вместо пари. У воюващите племена и пращането на червено орехче от кола означава обявяване на война, а на бяло – мир. На едно и също дърво може да има както червени, така и бели семена, които се смятат за по-ценни. Едно дърво много рядко ражда само червени или само бели семена. Количеството на червените семена вероятно нараства с напредването на възрастта на растението. Плантациите с кола на територията на субтропическа Африка често са унищожавани от слоновете, които също много обичат колата.

В Африка главни производители на „орехчетата” на колата са Гана и Нигерия. Значителен брой сушени плодове се изнасят в САЩ и Западна Европа. Използват се при приготвяне на шоколада, на някои видове вина, а също и на популярната напитка кока-кола.
Прилагат се и в лечебната практика като лечебно и тонизиращо средство.
Същото приложение имат и семената на блестящата колла (C. nitida). Тя е широко разпространена в Западна Африка и на остров Ямайка. Семената и са популярна подправка сред местното население.

Коментари (2)

  1. Фирма Авенир Фарма внася и продава семена от Кола. Телефон: 02/9578720 и тел. 02/9578721

Отговорете