Клематисът – ще ви радва 20-30 години

Klematisat

Клематисът – най-красивия влечащ декоративен храст.

Клематисът спи под торфено хълмче.
Ако се грижите правилно за него, ще ви радва 20-30 години.
Клематис (Clematis) е многогодишна лиана от семейство Лютикови, изключително популярна заради ефектните си цветове и големите възможности, които дава за оформяне на пространството във височина. Цъфтежът е обилен и продължителен, от април при някои сортове до късна есен при други, а цветовете покриват почти всички багри от спектъра с огромно разнообразие на оттенъци. Нюансите се променят в процеса на цъфтене, зависят от времето, почвата, климатичните условия и изложението. Колкото по-висока е температурата на въздуха и по-обилна светлината – толкова по-ярки са цветовете. Съществуват сортове със звездообразни, кръстовидни, дисковидни цветове.

Настанете го на източната страна.
За да ви радват клематисите във вашата градина с цялата си красота, трябва да познавате някои техни особености. Те са светлолюбиви растения и най-добре се развиват на слънчеви места, но почвата около корените не бива да се прегрява. За целта може да посадите ниски летни цветя около тях. Не понасят задържане на вода в почвата и преполиване. Силният вятър също пречи на клематисите – чупи и оплита клончетата, поврежда цветовете, влияе зле на развитието на растенията. Най-доброто изложение, което можете да изберете, е източното, а най-неподходящото – северното.

Клематисът – най-красивия влечащ декоративен храст.

Клематисът се сади през пролетта – в края на април-началото на май, или през ранна есен. Могат да се посадят растения, получени при разделяне на голям храст, двегодишни вкоренени клончета, отводи. За да сте сигурни, че ще се прихване, корените трябва да са здрави, добре развити, дължината им да е не по-малко от 30 см.
След засаждане две-три години растението развива кореновата си система и едва след това започва да цъфти обилно. Ако подберете добре мястото на засаждане, ще му се радвате 20-30 години. Клематисът не се нуждае от особени грижи, необходимо му е подхранване от време на време и подрязване в ранна пролет или през есента.

Пазете го от задържане на вода.
Клематисите са сравнително студоустойчиви растения и обикновено при нашите условия зимуват без проблеми. Основната опасност за тях през зимата и през ранна пролет не е студът, а преовлажняването на почвата. При положителни температури през деня и отрицателни нощем образуващият се лед може да повреди корените и стеблото. Ето защо най-важното е да предпазим клематиса от задържане на вода около него. За да го избегнете, насипете около растението една-две кофи сух торф или смес от тор и листовка, така че да се образува хълмче. Създайте условия водата да се оттича добре. През пролетта просто ще изгребете хълмчето. Важно – насипвайте предпазващите материали само след като почвата е замръзнала на дълбочина 3-5 см, иначе ще навредите на растението повече, отколкото ще помогнете.

Клематиси можете да си купите на дребно от 🌳 Градинските центрове, а на едро от 🌴 Декоративните разсадници в Зелено БГ.

Коментари (6)

  1. Имам клематис от 5 години и е едва 50 см. висок. Много е красив, но би трябвало да е поне 1-2 метра.

  2. От много години се опитвам да си прихвана цветето клематис но не успявам. Търсила съм го и по магазините но не го намирам . Кажете ми как най лесно може да се прихване?

  3. Миналата година,си купих клематис 2бр.Тази година цъфна единия другия не. Градинката ми е малка,и аз ги засадих много близо. Не знам, защо, не цъфна.

  4. Имам виолетов цвят от 4-год . през пролетта го режа на 1-метър от земята и до есента ми цъфти.

Отговорете