КЛЕМАТИС

Klematis-cherven

КЛЕМАТИС

CLEMATIS  L. – КЛЕМАТИС – Сем. RANUNCULACEAE

Фирма ПРО ПЛАНТС предлага голямо разнообразие на сортове клематис.
Клематисът с право се смята за най-красивия влечащ декоративен храст, главно за неговите особeно красиви, едри и разнобагрени цветове, които често покриват цялото растение. Отличава се с тънки, нежни и дълги влечущи стъбла и красива листна маса, състояща се от сложни, срещуположни опадащи листа, съставени от  три или повече разни по форма листчета. Цветовете са най-разнообразни по вид, форма, големина и обагреност. Така те могат да бъдат камбанести или плоски по форма и са съставени от 4-5-8 венчелистчета, като се срещат и кичести цветове. На големина достигат до 15-20 см в диаметър, а по боя варират от чисто бели до розови, червени, сини и виолетови. Цъфтежът започва от май и може да трае до есента.

CLEMATIS L. – КЛЕМАТИС – Сем. RANUNCULACEAEКлематисът изисква дълбока, рохкава, плодородна и пропусклива почва с малко съдържание на вар. Ако дадена почва не отговаря на горните изисквания , тя маже да се смени до 30 см дълбочина със смес от равни части парникова, лека глинеста и ерикова пръст. Не вирее добре на много горещо изложение. Предпочитат се полусенчести и топли места със запазено и проветриво изложение. Клематисът страда от силната влага през зимата, но през време на вегитацията има нужда от достатъчна влага, стига да не е прекомерна.

Клематис, размножаване.

Размножава се чрез семена, резници, отводи и присаждане. Повечето ботанически видове се размножават лесно чрез семена. Сее се веднага след узряването на семената или пък те предварително се стратифицират. Посевът става на открито или в съндъчета – за по-чувствителните видове. Последните се държат в парник или цветарница.
Резници се приготовляват през лятото от полузрели клонки и се вкореняват под звънец или в парник. Така се получават Cl.flammula, Cl. montana и др. При млади растения могат да се полагат клонки било в цветарница , било на открито – през пролетта. Ако клонките са вече вдървенели, правят се наранявания за улесняване пущането на корени.

Отделянето на вкоренени растения става на следващата пролет. Присаждането е най-често употребяваният начин за размножаване. То става зиме с вдървенели калеми или пролет и лете с полузрели калеми. За подложка обикновенo служат месести парчета корени от Cl. viticella  и Cl. vitalba. Листата на калема се режат наполовина. Присажда се на прост разцеп или на странично допиране, като във втория случай калемът се прерязва през средата. След присаждането растенията се засаждат в саксии, пълни с ерикова пръст, като калемът се покрива до пъпката. После саксийките се нареждат в парник, дето остават до пълното им прихващане.

Клематис, резитба.

Резитбата при клематиса зависи от вида. При Cl. patens, Cl.florida, Cl. montana и вариететите им, цъфтящи върху стара дървесина, се реже умерено или никак. След цъфтежа може само да се премахнат прецъфтелите клонки. При Cl. Jackmanii, Cl. viticella и формите им, които цъфтят върху млади клонки, резитбата се ограничава в премахване през зимата  на почти всички едногодишни леторасли, за да се предизвика покарването на нови клонки от основата, които са повече цъфтящи. При Cl. lanuginosa и вариететите, които повтарят цъфтежа, резитбата се състои в премахване през зимата на сухите части. След първия цъфтеж се изрязват слабите клонки и семената.

Клематис в градинатаКлематисът намира най-разнообразно и масово използване в градините заради неговата красива, лека листна маса и изобилни, едри, благоуханни и разнобагрени цветове. Той се използва за украса на веранди, фасади на жилища, за покриване на стени, скели, високи стъбла на дървета, перголи, тунели, арки и развалини; за гирлянди край алеите или за украса на партерите, като се полагат по хоризонтално опънати телове. Също подхожда за единично засаждане в тревните площи, като се оставя да влече около специално поставен висок кол, пилон или арка.

Клематис, видове.

Известни са около 200 вида климатиси и още по-голямо число хибриди. Във зависимост от големината на цветовете те се делят на две големи групи: клематиси с дребни цветове и клематиси с едри цветове.

а) Дребноцветни видове /с диаметър до 8 см /:
Cl. flammula L. Отечество – Средиземноморието до Персия. Влечущ храст със стебла до 5 м дължина. Цветовете са белокремави, миризливи, събрани в гроздове. Цъфти от юли до октомври. Силно растящ вид, богато цъфтящ, много увивен и издържлив. Има множество вариатети.
Cl. Montana Buch. Отечество – Хималаите. Силно влечущ храст, с 5-8 м  дълги, разклонени стъбла. Цветовете са бели четирилистни, събрани от 1 до 5 заедно. Много издържлив и най-разпространен от дребноцветните видове.

Cl. paniculata Thunb. Отечество – Япония. Силно влечущ храст, със стебла достигащи до 10 м. Цветовете са бели, миризливи събрани в многоцветни, сложни гроздове. Цъфтят от август до септември. Издържлив и буйно растящ храст, подходящ много за покриване на стени, скели, стари бървета и др.
Cl. vitalba L. Отечество – Европа и Зап. Азия. Силно влечущ храст, срещащ се в диво състояние в горите, където стъблата му стават често много дебели като въжета и достигат до върховете на дърветата. Това може да причини задушаване на дървото. Цветовете са белезникави събрани в гроздове, цъфтящи от юли до септември. Използва се за покриване на високи дървета, скели развалини и пр.
Cl. viticella L. Отечество – Южна Европа и Зап. Азия. Влечущ храст с 3-4 м дълги стъбла. Цветовете са по1-3 увиснали, четирилистни, розови до виолетови, явяващи се от юли до септември. Този хубав и издържлив вид има много вариетети с разновидности от червени и синьовиолетови цветове.

Клематис, видове.

б) Едроцветни видове:
Cl.florida Thunb. Отечество – Япония. Много красив влечущ храст със стъбла до 4 м. Цъфти от май до октомври с белокремави цветове, съставени от 6-8 венчелистчета. Този вид има много вариетети и хибриди.
Cl. Jackmanii Th.Moore. Представлява кръстоска между Cl. lanuginosa и viticella. Силно растящ вид, достигащ до голяма височина. Цветовете са големи 12-15 см в диаметър, събрани обикновено по 3. Цъфтят цяло лято. Този вид е един от най-бързо растящите и най-устойчиви на болести от едроцветните клематиси. Затова и най-често се отглежда и най-много се цени за градините. Има много вариетети и хибриди с различни цветове, като тъмночервенокарминен, тъмнопурпорновиолетов, пурпурновиолетов, бял, лилаворозов, червен и др.

Cl. lanuginosa Ldl. Отечество – Китай. По-слабо растящ със стебла достигащи 2 м дължина. Цветовете са единични, светлосини до бели, големи 10-20 см в диаметър. Цъфти от юни до септември. Дал е начало на многобройни сортове с разни нюанси и всички са забележителни по своята големина и богатство на багрите.
Cl. patens Mooren. Отечество – Япония. Влечущ храст със стъбла, достигащи 4 м дължина. Цветовете са единични, от бели до виолетови, много големи до15 см в диаметър, явяващи се през юни и юли. Не по-малко важен от предния вид, отличаващ се от него по тесните си венчелистчета. Дал е много и твърде интересни вариатети и сортове, различно обагрени: светлолилави, зеленикавобели, синкавобели с червени чертички, син с бели тичинки, тъмносин, виолетов с червени чертички и др.

Голямо разнообразие на клематси ще откриете в разсадник Нановски ило по точно на адрес https://clematis.bg/

Коментари (31)

 1. Много красиво увивно растение. Имам няколко разцветки и съм възхитена.

 2. Расте и в саксия, но трябва да се имат в предвид специфичните му нужди. Аз си го захващам от резници през месец май. Цветовете му ще ви радват десетки години.

 3. Страхотно е само че има един проблем, цъфти обилно напролет, прецъфтява и край остават му само лианите. Имам го от седем-осем години. До колкото знам цъфти цяло лято, някой ако знае нещо нека да пише.

 4. Клематиса е красиво и многогодишно растение. Не изисква особено много грижи. Не се двоумете, а си го засадете. Може да придаде особено уютен вид на двора Ви.

 5. Имам клематис от тази пролет, имаше само три стъбълца. Развиха се пъпки, но след отварянето на първата пъпка стеблата и листата увяхват и окапват. Интересувах се от цветари какъв може да е проблема, но отговор така и не получих . Ако някой има идея за моя проблем, моля споделете?

 6. Иви, не зная от кой край на България си, но аз имах същия проблем. Пролетта засях клематисите – 2бр. и тръгнаха мн. добре. После спряха да цъфтят и опадаха много листа. Предполагам, че беше от проливните дъждове, които се изляха края на юни и целия юли. Сега пак имам листа и цветове. Явно не понасят преполиване.

 7. Всяка пролет ги вадят на Флората-Бургас. Аз си купих две. Изключително красиви и бързорастящи.

 8. Купих си клематис от Баумакс , стана 2 метра висок , но не цъфти. Каква може да е причината

 9. Искам да си закупя пълзяща хортензия но не зная от къде, ако някои знае моля да ми пише.

 10. За Елиет. Вижте в каталога на фирмите на zeleno.bg, вдясно в категория „градински центрове“

 11. Много красиво цвете. Искам да си засадя в двора. Откъде мога да си го купя във Варна?

 12. Цветето го имам от много години, подредих ги на оградата, различни по цвят имам вече 7 цвята, размножавам го с отводи като лозята или с резници рязани през август и захлупени с буркан на сянка. Следващата година имате малък клематис и при мен цъфтят един път само единия вид цъфна два пъти успех.

 13. За мен е най красивото храстче, смятам да си напълня двора с него, радва окото пълни душата.

 14. Имам клематисова стена от 4 години-невероятно красиво цъфти. Вече са около 4 метра и се обръщат надолу – ПОДСКАЖЕТЕ КАК ДА ПОДРЕЖА.

 15. И аз много харесвам клематисите от скоро се занимавам с тях вече имам 4 вида дано да вървят добре и да цъфтят.

 16. Купих си клематис piilu едроцветен е, висок около 35 см и оттук натам не знам как да продължа отглеждането, пресадих го в саксия и сега ще чакам.

 17. Когато засаждате клематис в саксия, зимата трябва да го приберете в помещение с темперартура от 0 до 10 градуса, защото иначе ще измръзне. Това го знам от опит и затова го споделих.
  От четири засадени клематиса, три в земята, един в саксия, измръзна само този, който беше насаден в саксията/въпреки, че беше много голяма/, който беше най-хубавия.

 18. Много красиво цвете но в Кърджали няма как мога да се снабдя може ли някой да ми изпрати разбира се с наложен платеж.

 19. Здравейте, интересува ме от къде мога да си купя клематис или да го поръчам, защото имам само два цвята???

 20. Здравейте, имам бял едър с около 17 см цвят климатис . Имам го от няколко години и до сега цъфтеше обилно с около 30 бр. цветчета,но тази година цъфна само с 2 бр. Някой знае ли дали трябва да го подстрижа и как? А и ако някой има друг цвят, а иска бял, можем да си разменим.

 21. Имам закупени семена на няколко вида клематис. Моля за съвети как да ги засадя.

Отговорете