Китайски лимонник (Schizandrae chinensis) Шизандра

shizandra

Китайски лимонник (Schizandrae chinensis) Шизандра.

Автор:  Мирослав Петров.

Китайският лимонник е многогодишно растение-лиана, достигащо височина 8-15 м. Стъблото му има дебелина 1,5-2 см. Листата му са целокрайни, плътни, с интензивно зелен цвят. Опитите с отглеждането на китайски лимонник  у нас имат положителни резултати. Китайският лимонник се развива добре, цъфти и дава плодове между 500-1000 м надморска височина в полупланинските райони. В по-ниските места може да се засажда между други дървета. Предпочита полусянка, богати, влажни и проветриви почви.

ШизандраПлодовете са гроздчета с 1-2 семена и пурпурночервен цвят. Плодовете на китайския лимонник съдържат значителни количества захари, киселини (лимонена 10-12%, ябълчна и винена по 7-8%), комплекс от витамини. За лечебни цели се използват всички части на шизандрата и най-много плодовете. Подобно на жен-шена китайският лимонник се употребява като стимулиращо-тонизиращо средство при физическа и умствена умора, психическо разстройство, язвени, туберкулозни заболявания, диабет, за усилване на зрението, против безсъние и много други заболявания. Усилва процесите на възбуждане на мозъка, сърдечно-съдовата дейност, дишането, разширява периферните кръвоносни съдове.

Китайският лимонник (Schizandrae chinensis) Шизандра.

Китайски лимонник, шизандраПлодовете на китайския лимонник (шизандра) се използват в прясно и преработено състояние, включително и за чай и като съставка за храни. За същата цел се използват и листата, стъблото и кората на растението.Китайският лимонник е взискателно растение, спрямо почви, изложение, месторастене, наторяване и обработване на почвата. Необходимо е да се обръща много сериозно внимание на предварителната подготовка на почвата.

При единично отглеждане се изкопават дупки, по възможност по-дълбоки. Пръстта се смесва с една-две кофи угнил оборски тор, 200 г суперфосфат и 20-30 г калиев нитрат, а ако е тежка – и с пясък или сгурия. Засаждането се извършва плитко. Желателно е околостъблената площадка да се мулчира с черно полиетиленово платно, тъй като по-голямата част от корените се разполагат плитко и при обработката се повреждат. Не се допуска подсушаване или преовлажняване на почвата, тъй като растението е твърде чувствително на резки промени.

За контакти: Мирослав Петров Тел. 064/832873; 0878 121 217  0879 928 282   softeo@abv.bg

Коментари (2)

Отговорете