Китайска роза, красавица, която не е капризна

Kitaiska-roza

Китайска роза, красавица, която не е капризна.

Китайската роза (Hibiscus rosa-sinensis) е едно от любимите и най-разпространени стайни цветя. Този вечнозелен храст с блестящи тъмнозелени листа достига до 3 м височина.

Тя расте бързо и цъфти продължително. На светло, слънчево място тази роза цъфти от пролет до късна есен. Големите и цветове стоят на стъблото само ден, но за сметка на това постоянно разцъфват нови. Хибискусът цъфти в бяло, оранжево, жълто, розово и червено.

Китайската роза не е капризна. Лятото може да се изкара в градината. Добре е да е на място, защитено от вятър и дъжд. По време на цъфтежа е добре, веднъж седмично да се подхранва с органически и минерални торове. През зимата поливането се намалява, а торенето се спира.

Растението китайска роза не обича сухия въздух, затова я пулвелизирайте при възможност. Най-добрата температура за китайската роза през зимния период е около 15 градуса.

Размножава с през пролетта или през лятото чрез резници. Клончето се потапя в почва и да се държи при температура около 20 градуса.  Покрийте резника със стъклен буркан докато се вкорени.

Китайска роза, съвети за отглеждане.

Ако имате възможност, веднъж годишно пресаждайте и подрязвайте розата. При пресаждането използвайте смес от листовка, чимова пръст, торф и пясък в съотношение 1:2:1:1, като се добавят и парченца дървени въглища. Пресаждането стимулира появяването на повече млади пъпки, по които се разполагат цветовете. Можете да оформите хибискуса като храст или дръвче.

Подходяща почва: Използвайте стандартна пръст за саксийни растения. При възможност прибавете малко торф и шепа пясък. Почвата трябва да е винаги влажна.

Поливане: Месец преди цъфтежа, при появата на първите пъпки, започнете да поливате по-често.

Подходяща температура: През зимата в диапазона 12 – 15 градуса, а през лятото – 18 – 25 градуса. Предпазвайте китайската роза от студ или прекалена жега.

Подхранване: От ранна пролет до средата на есента добавяйте течна тор към водата за поливане. Добре е да подберете тор, подходяща за цъфтящи растения.

Повечето 🌳 градински центрове регистрирани във фирмения каталог на zeleno bg, предлагат рози.

Коментари (2)

Отговорете